SCHOKKEND NIEUWS

Schokkend Nieuws 108 is uit

Schokkend Nieuws #108 bevat weer een gulle hoeveelheid artikelen, recensies en columns waar de filmliefde vanaf spat. De schitterende cover is gemaakt door onze vaste tekenaar Milan Hulsing.

De cover is natuurlijk een eerbetoon aan De schreeuw van Edvard Munch. Het beroemde schilderij uit 1893 stond eerder al model voor het masker van de moordenaar in Wes Cravens SCREAM. En Craven is echt niet de enige horrorregisseur die zich liet inspireren door kunstschilders. Phil van Tongeren en Barend de Voogd staan in onze ‘bloedjemooie’ kunstspecial uitgebreid stil bij de Duitse expressionistische film, de samenwerking tussen Alfred Hitchcock en Salvador Dalí, de liefde van Sergio Leone voor De Chirico en natuurlijk Dario Argento’s kunsthorror THE STENDHAL SYNDROME. George Vermij legt in het tweede artikel de omgekeerde route af: waren er ook kunstenaars die zich lieten inspireren door (genre)films? Jazeker, wat dacht je van 24 Hour Psycho? Kers op de taart: Jaap Guldemond, oud-conservator van het Van Abbemuseum en Boijmans van Beuningen en tegenwoordig hoofd tentoonstellingen van EYE, treedt op als ‘gastconservator’ en deelt zijn vijf favoriete ‘schokkende’ kunstwerken met ons!

Schokkend Nieuws #108 opent trouwens met vijf andere kunstobjecten: de Accumicon-helm, Instruments for Operating on Mutant Women, een levende schrijfmachine, de Metaflesh Gamepod en de Telepod. Je kunt ze vanaf 22 juni zĂ©lf bewonderen in het EYE filmmuseum. Want dan opent de tentoonstelling over David Cronenberg, met al deze, en nog veel meer prachtige objecten uit o.a. VIDEODROME, DEAD RINGERS, SCANNERS, SHIVERS, EXISTENZ en THE FLY. En goed nieuws: ‘Dave Depraved’ komt zelf ook naar Amsterdam!

Hans Dewijngaert verdiept zich naar aanleiding van de release van THE DOUBLE (B: 11 juni, NL 26 juni) in het thema van de dubbelganger. Lieuwe van Albada en Barend de Voogd springen heen en weer in de tijd tussen PLANET OF THE APES (1968) en DAWN OF THE PLANET OF THE APES (vanaf 17 juli). Phil van Tongeren recenseert de boeiende biografie over Edgar G. Ulmer (THE BLACK CAT, DETOUR). SN #108 staat zoals gebruikelijk weer bol van de recensies van bekende, maar vaak ook minder bekende genrewerkjes.

En als klap op de vuurpijl had Roel Haanen een exclusief en lang interview met de maker van o.a. CLASS OF 1984, FIRESTARTER, COMMANDO en CLASS OF 1999 – Mark L. Lester. “It was a hell of a lot of fun,”vertelt hij over zijn glorietijd in de seventies en eighties, maar hij blijkt ook nog lang niet uit gefilmd!

Verder: Nieuws over SINT 2, bloeden voor de kunst in Breedbeeld, de klanken van de CITY OF THE LIVING DEAD,  onze fanart-rubriek Redux staat ditmaal in het teken van J-spoilation, Kino Cadavre en onze vaste strip Tomaat goes bananas!

Abonnee worden? Dat doe je hier! Voor 20 euro ontvang je Schokkend Nieuwe zes keer per jaar!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nĂłg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!