Westworld
Westworld
TGIF
10 november 2017

Thank God It’s Friday, 10 november

WestworldTGIF | Misschien herinnert het seizoen me aan de vergankelijkheid. Richt ik door de kouder wordende dagen niet alleen mijn blik (vanuit een cocon op de bank) naar het scherm, maar ook naar binnen. Hoe dan ook: de herfst maakt me nostalgisch en filosofisch. Zo ook op deze vrijdag.

Ein-de-lijk vond ik tijd om BLADE RUNNER 2049 te zien – in 2D, want ik wil zelf bepalen waar ik op focus. Op wat kleine kritiekpuntjes na (o.a.: er hadden een paar BRAAAMs  minder in gekund, een Jared Leto minder, Luv veranderde van intrigerende slechterik naar doorsnee klappen-uitdeler en opeens was daar een rebellenleger dat nogal los leek te staan van de rest van het verhaal) was ik erg onder de indruk. Sterke acteurs, prachtige beelden en enorm gedetailleerde sets, een consistente mooi-dromerige sfeer en een traag tempo dat ik heerlijk vond. Al wordt de film slecht bezocht en gezien als ‘box office flop’; zelf zakte ik diep weg in de bioscoopstoel en kwam pas na 164 minuten voldaan weer boven. 

Weidse, dystopische science-fiction met Grote IdeeĂ«n: ik hou ervan. En ook wat daarna komt, om met een goeie fles wijn op tafel na te discussiĂ«ren over wat het betekent om mens te zijn (“Maar als mens kun je je eigen herinneringen min of meer óók herprogrammeren!”). Toevallig ben ik WESTWORLD aan het herkijken, waardoor vragen over de kern van menselijkheid al langer in mijn hoofd spoken. In deze (zeer aan te raden) HBO-serie protesteert Ă©Ă©n van de medewerkers van het Westworld-park tegen het al maar realistischer maken van de hosts: “This place works because the guests know that the hosts aren’t real.” Als je het verschil niet kunt zien tussen een mens en een android, maakt het dan wel verschil? Waar ligt de grens in wat je als mens met een android kunt doen en wanneer is een android echt genoeg dat een mens deze als ‘echte ander’ zal behandelen (of een onzinnig staatsburgerschap zal geven)?

In deze clip van The Late Show vertelt Stephen Colbert over sexrobot Harmony, die zelfs een geheugen heeft waardoor ze een relatie op kan bouwen met haar eigenaar: “To which the sexrobots replied: ‘Actually, please just program us to forget’.” Hebben we dan niets geleerd van WESTWORLD? Ik vraag me wel eens af hoe dystopisch een tijdreiziger uit het verleden ons heden zou vinden…

Robots en dystopieĂ«n: een mooi bruggetje naar deze video over WALL-E als sociologische storytelling. De film is ongebruikelijk in zoverre dat er geen slechterik in zit: de hele wereld in WALL-E is als het ware de antagonist, maar de slechte dingen zijn hier niet veroorzaakt door ‘one bad apple’ villain. WALL-E mist een dergelijke individualistische kijk op de wereld en gaat in plaats daarvan over de grote rol die sociale structuren en instituties in onze wereld spelen. In dit licht kun je trouwens ook WESTWORLD bekijken: hoewel hier zeker een (zelf-uitgeroepen) villain in zit, wordt eigenlijk de mensheid als geheel als slechterik gezien, wiens slechte daden gefaciliteerd worden door een verwrongen sociaal systeem. 

Van science-fiction gaan we naar fantasy. Winter is coming dus het is weer tijd voor… de hele LORD OF THE RINGS-trilogie! Het is alweer zestien jaar geleden dat de eerste film verscheen, en ik herinner het me nog zo goed! Om maar iets te noemen: als grote Tolkien-fan op de middelbare school herlas ik In de Ban van de Ring zeven zomers achter elkaar en moest ik in 2000 opeens gaan betalen voor mijn nerderige @lotr.org emailadres, want De Films kwamen eraan en er viel geld mee te verdienen (ik switchte naar hotmail). In eerste instantie vond ik het (ik was 18) vreselijk dat zoveel anderen opeens ook een Mening hadden over Tolkien, maar toen de eerste film eenmaal uitkwam was ik gelukkig – ook omdat ik eindeloos met allerlei nieuwe mensen over Middle-earth kon discussiĂ«ren. Toch heb ik sinds Peter Jacksons trilogie de boeken vaker herlezen dan ik de films heb herkeken. Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat Amazon Studios in gesprek is met Warner Bros. en de erfgenamen van J.R.R. Tolkien, om een serie te baseren op The Lord of the Rings. Sean Astin zag het aankomen. Amazon hoopt waarschijnlijk in het fantasy-gat van GAME OF THRONES te springen, maar dit verhaal kĂ©nt iedereen toch al? Nou ja, wederom voer voor meer discussies en hee, laat ik de boeken weer es gaan lezen!

Hier trouwens een kritisch stuk over Andy Serkis, die o.a. aan Gollum gestalte gaf. Hij legt in een video de ontwikkeling van motion capture uit, zonder de rol van animators te noemen (enkel als werk in ‘post-production’, om zijn eigen performance te enhancen) en mensen zijn Boos. Uiteraard moeten de vele, vele animators achter Serkis’ stop-motionpersonages de credits krijgen die ze verdienen, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat er Ă©cht mensen zijn die na het zien van deze video niet doorhebben hoeveel werk het is om van een man-met-stickers een aap zoals Caesar te maken (en snappen dat Andy Serkis dit echt niet in z’n eentje kan doen). Maar je zult ze de kost geven, dus het kan vast geen kwaad om al het werk van de mensen achter de schermen extra te benadrukken. 

Nostaligisch of niet, het is voor Schokkend Nieuws natuurlijk ook zaak om een oog open te houden voor nieuwe releases en pijplijnnieuws. Zo komt STAR WARS: THE LAST JEDI bijna uit en kunnen we daarnaast uitkijken naar nog een aantal STAR WARS-films (buiten de Skywalker-saga om). Ook is er een nieuwe red band trailer van Guillermo del Toro’s THE SHAPE OF WATER verschenen en hoe staat het er eigenlijk voor met Universal’s Monsterverse, waarvan die suffe MUMMY-film de eerste zou zijn? 

En met dit laatste nieuws over Halloween (Ă©cht de laatste keer, volgens John Carpenter) is het wel heel duidelijk herfst. Het jaar sleept nog even door, de dikke truien zijn weer uit de kast en je kijkt al bijna uit naar het punt waarop de dagen weer langer worden. Het is tijd voor een cocon, zeg ik, met de laatste afleveringen van STRANGER THINGS en de geur van vroeger vanuit de keuken: ik ga koekjes bakken (of iets wat er op lijkt). Typisch menselijk hĂš, die nostalgie – of… is dat dan niet juist iets wat je zou programmeren in een android? Heb ik ooit van elektrische schapen gedroomd? Oh help

1001 0110100! Ik bedoel: fijn weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nĂłg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!