sense8 season 2 netflix poster
sense8 season 2 netflix poster
Voorpret
1 mei 2017

Tien keer brainpower

sense8 season 2 netflix posterVOORPRET | Twee jaar geleden verscheen het eerste seizoen van de serie SENSE8, van de Wachowski’s, over acht mensen van over de hele wereld die via hun geest met elkaar in verbinding staan. Afgelopen december kregen we een spectaculaire kerstspecial en vanaf 5 mei staat dan eindelijk het tweede seizoen op Netflix. Hier zijn een aantal voorbeelden die laten zien hoe veel er met hersenen gedaan kunnen worden.

1. Onvergetelijk

In de show UNFORGETTABLE speelt Poppy Montgomery (WITHOUT A TRACE) Carrie Wells, een politieagente met hyperthymesia: een extreem gedetailleerd autobiografisch geheugen. Hierdoor herinnert ze zich de kleinste details die haar helpen met het oplossen van de zaak, maar haar ook wel eens hinderen in relaties. Ondanks haar bijna onfeilbare herinnering is er één gebeurtenis die ze zich totaal niet kan herinneren: de dood van haar zus Rachel, die altijd een mysterie is geweest.

1 unforgettable

2. Onbeperkt

Na de gelijknamige film uit 2011 met Bradley Cooper kwam de serie LIMITLESS uit, met o.a. Jake McDorman (AMERICAN SNIPER) en Jennifer Carpenter (DEXTER). Net als de film gaat het in de serie om de drug NZT-48, een pilletje dat de gebruiker de kans geeft om de volledige hersencapaciteit te gebruiken, in tegenstelling tot de slechts 10 procent die we volgens een welbekende mythe gebruiken. Deze mythe wordt in stand gehouden door onze hoop dat we méér kunnen en zijn dan wat we in eerste instantie denken. Dit is hoopgevend en daardoor emotioneel geladen, volgens dit artikel.

Brian Finch (McDorman) gebruikt de NZT om de politie te helpen zaken op te lossen, terwijl hij tegelijkertijd de oren en ogen van senator Morra (gastrol van Cooper) binnen de politie is. Binnen enkele seconden alle informatie die je in je hele leven hebt opgeslagen tot je beschikking hebben, speed reading én supersnel verbanden ontdekken die een normaal brein in die snelheid niet kan omvatten. Wie wil dat nou niet?

2 limitless

3. Elementair, mijn beste Watson!

Er zijn weinig mensen die hun hersenen zo handig gebruiken als Sherlock Holmes. Zijn deductieve vaardigheden zijn ongeëvenaard. Een vreemde haar op kleding, een eenzame sigarettenpeuk of een das die scheef zit: Sherlock Holmes kan je zo vertellen wat je die dag gedaan hebt, met wie en waar. Hier maakt de detective handig gebruik van zijn mind palace. Het gaat om het ultieme ordenen van je geest. Het idee achter een mind palace is dat je alle informatie die je ontvangt, een specifieke plek geeft in een denkbeeldig gebouw. Voor Sherlock is zijn mind palace letterlijk een paleis: een bepaald stuk informatie kan zich dus bevinden in een laatje in de gang op de derde verdieping. In het derde seizoen gebruikte de schurk Rasmussen een mind palace dat er uitzag als zijn landgoed ‘Appledore’.

Het fenomeen mind palace is niet nieuw en ook niet speciaal iets dat alleen Sherlock heeft. Ook in andere fictie is het ordenen van de geest belangrijk, niet alleen voor detectives, maar ook ter bescherming. Kijk naar de Occlumency-lessen die Harry Potter van professor Snape krijgt in THE ORDER OF THE PHOENIX.

3 holmes

4. Guys, I know Kung-Fu!

Chuck Bartowski, computerhelpdeskmedewerker van een plaatselijke elektronicawinkel, krijgt op een avond een mail met een code naar een oud spelletje dat ze samen hebben geprogrammeerd. In de mail zitten allerlei afbeeldingen, gecodeerd met alle gegevens van de CIA en de NSA. Na mislukte pogingen om het programma, de Intersect, uit zijn hoofd te krijgen, besluiten CIA en NSA dat Chuck een aanwinst is.

Door zich te concentreren op belangrijke papieren, namen, gezichten, tattoos en dergelijke, kan hij bij alle informatie in zijn hoofd. In latere updates van het Intersect programma, kan Chuck ook razendsnel vechtsporten als kung-fu leren.

5. Lucy

In LUCY, de film uit 2014 met Scarlett Johansson, is er eveneens sprake van een middel dat het brein een enorme boost geeft. Net als LIMITLESS gaat LUCY ervan uit dat de mens slechts 10 procent van het brein gebruikt. Lucy wordt onvrijwillig ingezet als drugssmokkelaar maar dan gaan de zakjes drugs in haar buik stuk en krijg ze een overdosis. Daardoor wordt er telkens een groter percentage van haar brein ontgrendeld.

Op de hielen gezeten door drugssmokkelaars zoekt een steeds slimmer wordende Lucy naar een antwoord. Een antwoord dat misschien voor de gewone mens onbegrijpelijk blijkt.

5 lucy

6. Next stop: parallel universe

In Duncan Jones’ SOURCE CODE, uit 2011, wordt Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) wakker in een trein naar Chicago, in het lichaam van een wildvreemde. Maar dan ontploft de trein en wordt Stevens wakker in een tank. Hij komt erachter dat hij stervende is en dat zijn brein gebruikt wordt om een bomaanslag te voorkomen.

De tank is onderdeel van de source code, een programma waarbij parallelle werelden kunnen worden aangeboord door de geest of het bewustzijn van de patiënt in het lichaam van iemand anders te plaatsen tijdens de laatste acht minuten van diens leven. Ook wordt stil gestaan of dat moreel toegestaan is, zeker als Stevens op het einde voor een beslissing komt te staan die de rest van zijn leven bepaalt. Kiest hij voor zijn realiteit of die van de parallelle wereld? Een keuze die iedereen moeilijk zou vinden en die doet denken aan de rode en blauwe pil in THE MATRIX en aan Faramir’s keuze om Frodo en Sam met de Ring te laten gaan in THE TWO TOWERS.

6 source code

7. Vlindereffect

In THE BUTTERFLY EFFECT speelt Ashton Kutcher – in een van zijn eerste serieuze rollen sinds THAT 70’s SHOW – de rol van Evan, een jongen die erachter komt dat hij een gave heeft. Een gave die ervoor zorgt dat hij, door het lezen van zijn dagboeken, terug in de tijd kan reizen, naar periodes waarin hij tijdens zijn jeugd black-outs heeft gehad. 

Zijn pogingen om terug in de tijd te reizen veranderen het heden, maar ook Evan’s hoofd. De black-outs zijn slecht voor zijn gezondheid en hebben bloedneuzen en hersenbeschadiging tot gevolg.

7 butterfly effect

8. See you at the party

In de Paul Verhoeven-film TOTAL RECALL (1990) droomt een man ervan om zijn saaie leven te ontvluchten dankzij nep-herinneringen van een reis naar Mars die in zijn hoofd zijn geplaatst. Maar dan krijgt hij problemen met het onderscheiden van realiteit en fantasie. Deze actiefilm met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol is een typische jaren-negentig film. Over de top en in sommige scènes lekker campy. Natuurlijk eindigt TOTAL RECALL met de vraag of de gebeurtenissen echt gebeurd zijn, of dat ze uit de Rekall-programmering komen. Later, in 2012 kreeg TOTAL RECALL een remake die zichzelf veel te serieus nam. En de camp die de film juist zijn charme gaf was nergens te zien. Wat overbleef was een houterig actievehikel met tenenkrommende dialogen.

9. Droomland

INCEPTION van Christopher Nolan is een film vol lagen. Droomlagen welteverstaan. Het idee dat men via lucide dromen een idee in iemands hoofd kan plaatsen, of juist kan stelen, is het uitgangspunt van deze film uit 2010.

Een regel binnen de ‘dreamscape’ is dat je nooit je eigen droom moet ontwerpen. Daarom worden er speciale droomarchitecten ingehuurd, zoals Ellen Page’s Ariadne. Helaas kan men zich makkelijk verliezen in droomwerelden zoals Leonardo DiCaprio’s Cobb bewijst.

Om de werkelijkheid van de dromen te onderscheiden gebruikt het inceptie-team totems. Kleine, vaak gedokterde, voorwerpen die anders reageren in een droom dan de werkelijkheid. Zoals Cobbs tol, die in een droomwereld blijft draaien. Of een munt die in de dreamscape op zijn kant blijft staan. Belangrijk is ook dat jouw totem door niemand wordt aangeraakt. De totems zijn een persoonlijke link naar de werkelijkheid, maar wanneer duidelijk wordt dat Cobb de totem van zijn overleden vrouw gebruikt, raken droom en werkelijkheid met elkaar verstrengeld, wat die laatste scene, met de spinnende tol, zo’n ontzettend sterk einde maakt.

9 inception

10. Kolossale kosmische krachten

Het brein is een machtig wapen in het X-Men-universum. Charles Xavier (sir Patrick Stewart) wordt vaak beschreven als de sterkste telepaat. Zijn protégée Jean Grey (‘onze eigen’ Famke Janssen in de originele trilogie) doet echter niet voor hem onder. Controle hebben over mensen, hun wereld totaal op zijn kop zetten door middel van hersengolven, mutanten vinden; voor professor Xavier is het een koud kunstje.

Het is een gave die hij dan ook voor het goede probeert te gebruiken. Maar ook een gave die makkelijk gemanipuleerd kan worden. Denk bij voorbeeld aan Col. Stryker (Brian Cox) in X2, die voor zijn eigen duistere doeleinden Cerebro nabouwde.

Zijn gave zorgt er ook voor in de dystopische toekomst dat de professor en Logan, aka Wolverine (Hugh Jackman) op de vlucht zijn voor de regering in de veelgeprezen laatste Wolverine film LOGAN. Xavier lijdt dan aan de ziekte van Alzheimer. Met zijn gave is dat geen goede combinatie, de psychische golven vernietigen alles in de buurt, dus moet de professor voortdurend met behulp van medicijnen onder zeil gehouden worden.

10 xavier

Het tweede seizoen van SENSE8 is vanaf vrijdag 5 mei te bekijken op Netflix. Later deze week volgt onze recensie van dit tweede seizoen, houd de website in de gaten!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!