Westworld
Westworld
Bluf-TV
22 februari 2017

Bluf-TV: Westworld

WestworldBLUF-TV | Hopeloos, de discussie op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd móet hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet, aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Hoezo heb jij WESTWORLD niet gezien!?”

Te zien | HBO zond WESTWORLD uit vanaf october 2016. Bij HBO en on demand is de serie nog te zien, maar slechts nog een krap weekje, en het is nog niet bekend wanneer WESTWORLD verschijnt op blu-ray en dvd. Het eerste seizoen (een tweede volgt ‘ergens in 2018’) bestaat uit 10 afleveringen van een uur, met een seizoensfinale van anderhalf uur.

Waar gaat het over? | Westworld is (net als in de gelijknamige film, waar de serie heel losjes op gebaseerd is) een exclusief themapark in de stijl van het Wilde Westen. Rijke bezoekers kiezen een outfit en een wapen en worden dan in een stoffig dorpje losgelaten om vervolgens te doen waar ze zin in hebben – en met wie. Het park wordt namelijk bevolkt door niet-van-echt-te-onderscheiden androiden (‘hosts’), die enkel bestaan zodat de bezoekers er hun grillen op (en mee) uit kunnen leven. We volgen de goedige William die voor een witte hoed heeft gekozen (anders dan zijn zwager Logan, die eigenlijk het liefst in de bar en het bordeel hangt), en de mysterieuze Man In Black, die als Westworld-veteraan op zoek is naar het grote geheim achter het park. Achter de schermen volgen we oprichter en bedenker van Westworld Robert Ford, en een aantal programmeurs van de hosts. Tot slot leren we ook een aantal hosts beter kennen: boerendochter-met-schilderambities Dolores, haar love interest Teddy, en hoerenmadam Maeve.

Wat maakt het zo verslavend? | Alles kan en mag in Westworld, hoe nobel of verderfelijk ook, zonder consequenties. Het tempo van de gebeurtenissen ligt niet denderend hoog, maar geleidelijk wordt duidelijk dat voor God spelen natuurlijk tóch consequenties heeft (je voelde ‘m al aankomen). Verschillende personages zijn op zoek (naar de waarheid, een antwoord, vrijheid), waardoor je iedere aflevering een stukje verder komt. Vooral de ontwikkeling van geprogrammeerde host naar een zelf-denkende host is intrigerend: stel dat je ontdekt dat er een ‘achter de schermen’ is en jijzelf bent overgeleverd aan de genade van een almacht die of onverschillig, of sadistisch is. Dit wordt prachtig gespiegeld in mythen die de mensheid al eeuwen vertelt: de goden trekken aan de touwtjes, we zijn slechts schaakstukken op het speelbord des levens. Dat de hosts iedere dag dezelfde loop ingaan, hoe traumatisch deze ook is, wordt nog vele malen wreder als dit bij hun volle bewustzijn zou gebeuren…

Leukste personage | Zonder twijfel: host Maeve. Deels om hoe Thandie Newton haar speelt, maar vooral om haar verhaallijn (hoewel ‘leuk’ misschien niet het goeie woord is). Maar ach, eigenlijk is Dolores ook best aardig en Teddy, die steeds maar weer dood gaat, heeft ook wel weer wat. Net als programmeur Bernard. En wat is er toch met die Man in Black aan de hand? Ed Harris speelt ‘m in elk geval prettig naar.

Irritantste personage | Charlotte Hale, die vanuit het bestuur van bedrijf Delos een dominant oogje in het zeil houdt, is de ongenaakbare, prachtige vrouw met macht, die het werkende plebs wel even zal manipuleren. Is volledig eendimensionaal en níet de intrigerende slechterik die ze waarschijnlijk moet voorstellen. Daarnaast heb je de opvliegende, zeurderige Lee Sizemore, die nieuwe verhaallijnen voor het park ontwerpt en ook zwarte-hoed-Logan werkt regelmatig op de zenuwen. Trouwens, het personage van Sidse Babet Knudsen is ook vervelend en vlak. Misschien moet ze maar in het Deens blijven acteren. Opvallend, dat er in dit rijtje niet één host zit…?

Dolores

Evan Rachel Wood als host Dolores

Zapservice | Door de gestage opbouw moet je gewoon maar alle afleveringen zien. Kijk in elk geval de eerste twee en de laatste twee, hoewel je dan eigenlijk al te veel rake momenten mist. Zoals in aflevering vier, als Maeve aan Hector vertelt hoe de wereld in elkaar zit, of de koelbloedige, onverwachte moord in aflevering zeven. En voor wie nog meer WESTWORLD wil (maar dan anders): de serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973, geschreven en geregisseerd door Michael Crichton. Mét Christian Bale (okee, een jonge James Brolin, maar veel scheelt het niet).

Uitspraak die altijd bijval krijgt | Wat ziet het er allemaal prachtig uit! De locaties, de optiteling, de aandacht voor detail in kostuum en special effects. En ze acteren allemaal zo goed, hè, dat mag ook wel eens gezegd worden. Er zit alleen wel veel naakt in…

Controversiële mening | De hosts zijn menselijker dan de mensen (en ook minder irritant). Ze roepen meer sympathie op waardoor je als kijker meer begaan bent met hun lot, dan dat van de menselijke personages. Hierdoor schuurt het nog erger hoe achteloos wordt omgegaan met de naaktheid van de (vooral) vrouwelijke hosts. Westworld toont vrouwen als gebruiksvoorwerp zijn en dat hun seksualiteit bestaat voor een ander. Hoeveel is er eigenlijk veranderd sinds het Wilde Westen, als dit kennelijk nog steeds de manier is waarop de meeste mannen vrouwen behandelen?

Pseudo-intellectueel dieper inzicht | Westworld is als een (gewelddadig) filosofisch college. Als je alles kunt doen wat je wilt, leer je jezelf pas echt kennen: wat zou jij doen, als niets consequenties heeft en je geen angst hoeft te hebben om te sterven? En: heb je herinneringen nodig om jezelf te kennen? Wat maakt jou eigenlijk menselijk?

Drankspelletje! | Omdat WESTWORLD anachronistisch aanvoelt (Wilde Westen, maar wel met robots), zijn er veel covers gebruikt van moderne muzieknummers. Een shotje als je er één herkent. Sla een whiskey achterover elke keer als Teddy dood gaat. En voor de echte die hards: twee vingers bier als je een host naakt op een krukje ziet zitten (ja, ook op de achtergrond). Als je halverwege het seizoen nog niet op het tapijt ligt, mag je na elke aflevering een dubbele neut als het logo van productiemaatschappij Bad Robot in beeld komt. Proost, op de robots!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!