People of Earth poster
People of Earth poster
Bluf-TV
13 januari 2017

Bluf-TV: People of Earth

People of Earth posterBLUF-TV | Denk je alle televisie gezien te hebben en mee te kunnen praten op een feestje, beginnen je televisieminnende vrienden ineens over PEOPLE OF EARTH, een kleine serie op een kleine zender, maar van hoge kwaliteit. Dus wil je kunnen meepraten. Wij van Bluf-TV staan voor u klaar zodat u meteen kunt antwoorden wanneer je de volgende strofe hoort: “Prffffft, jij kijkt  PEOPLE OF EARTH niet?”

Te zien PEOPLE OF EARTH heeft Nederland nog niet gehaald via de officiële kanalen, maar is in Amerika te zien op TBS, waar men net het eerste seizoen heeft afgerond. Het tweede seizoen is inmiddels aangekondigd.

Waar ging het ook alweer over? Journalist Ozzie Graham werkt bij een grote krant als journalist en krijgt de opdracht onderzoek te doen naar het dorpje Beacon, New York, waar een groot aantal mensen zegt ontvoerd te zijn door aliens. Ozzie maakt contact met een zelfhulpgroep van ‘experiencers’ -het woord ‘abductees’ is politiek incorrect- en beland in een wereld waarin men heilig gelooft in buitenaardes categorieën als whites (denk Legolas), greys (de aloude klassiekers) en reptillians (hagedismensen die zich kunnen vermommen als ‘normale mensen’ en een grote vinger in de pap hebben op regeringsniveau). Daar ontdekt hij tot zijn grote schrik dat hij misschien zelf wel een ‘experiencer’ is. Ondertussen volgen we ook een trio aliens op een ruimteschip wier missie is de zelfhulpgroep op een dwaalspoor te krijgen. 

Wat maakt het zo verslavend? PEOPLE OF EARTH is een ‘workplace-sitcom’ met een twist. Waar briljante komedieseries als PARKS AND RECREATION en 30 ROCK het stokoude genre inmiddels flink opgebruikt lijken te hebben komt PEOPLE OF EARTH niet met één, maar met twee variaties op het aloude genre. De zelfhulpsessies van StarCrossed doen denken aan de stokpaardjes van het genre, met de koppige baas (groepsleider en therapeut Gina), de goedaardige schlemiel (non-experiencer Gerry), de onuitstaanbare collega (gescheiden man en complottheorist Richard Schultz), de ‘girl next door’ (Ozzie’s sponsor Kelly), etc. Maar de scènes op het ruimteschip zijn nog traditioneler in hun knipogen naar het genre: de aliens konkelen over falende apparatuur, claimen hun domein over het voedsel in de gedeelde koelkast, bekvechten over niet naar behoren uitgevoerde taken, etc. Het is verfrissend om te zien hoe de makers zulk excentriek materiaal zo sterk weten te aarden in de sleur van alledag, zonder dat de glans van de fantastische elementen afgaat. Je gaat echt geven om de personages, aliens incluis, ondanks de vaak uitzonderlijk ingewikkelde en vreemde plotelementen (zoals pratende Elanden, robotmoordenaars en holografische hersenchips). En elke aflevering kent heerlijk sappige plottwists en cliffhangers, inclusief de fantastische seizoensfinale.

Leukste personage Een ex-aequo tussen de twee hoofdpersonages: Ozzie, die tegen wil en dank erachter komt dat hij een ‘experiencer’ is en zijn leven op de kop zet, is niet alleen een stand-in voor het publiek, maar krijgt ook een ingewikkeld innerlijk leven mee. Zeker in de latere episodes betaalt het voorwerk van de makers zich uit, en acteur Wyatt Cenac blijft een uiterst sympathieke aanwezigheid door de gehele serie heen. In de scènes rond de aliens blinkt Ken Hall uit als Jeff, een ‘grey’ die eruitziet als een gewandeld scrotum en die zijn opgekropte agressie nauwelijks kan verhullen. Een weinig sympathiek personage, maar zijn kinderlijke woede-uitbarstingen zijn zonder uitzondering hilarisch. 

People of Earth screenshot

Irritantste personage StarCrossed-lid Richard is in alle opzichten een pathetisch personage, ook zo neergezet door de makers. Maar waar alle andere vreemde snuiters, waaronder de even uitzonderlijke Gerry, allemaal hun zachte en warme kanten meekrijgen daar blijft Richard vooral een vermoeiend tragisch personage. Hij zeurt, enigszins terecht, over de ellende in zijn leven en zijn vrouw die hem heeft verlaten. Maar vijf minuten luisteren en kijken naar Richard, die gelooft dat de hele wereld tegen hem is en dat luidkeels laat weten, en je geeft haar geen ongelijk.

Zapservice De eerste afleveringen komen moeilijk op gang, en de vele plotwendingen volgen elkaar pas later in het seizoen razendsnel op, maar elke aflevering kent wel een element dat het plot voortstuwt. Kijk vooral de eerste twee afleveringen, en de laatste vijf. Voor de drie daartussenin zou het lezen van een synopsis voldoende zijn

(want er zijn héél véél verhaalwendingen, elke keer weer), al is geen enkele aflevering slecht te noemen.

Uitspraak die altijd bijval krijgt “StarCrossed bewijst dat mensen uitzonderlijk vreemde wezens kunnen zijn, en de whites, greys en reptillians bewijzen dat niets menselijks aliens vreemd is. Erg empathische serie, dus.”

Controversiële mening “PEOPLE OF EARTH kent een ingewikkelder, maar meer coherente mythologie dan de X-FILES, en hier is de hilariteit tenminste doelbewust.”

Pseudo-intellectueel dieper inzicht “Best opvallend, om in religieus Amerika de mythologie van het Christendom en de ervaringen van de StarCrossed-leden zo expliciet met elkaar te vergelijken. Ze laten een priester zelfs de connectie leggen, godbetert.”

Drankspelletje! Neem een slok elke keer dat iemand “vakjargon” gebruikt (whites, greys, reptillians, experiencers). Je ziet ze na vijf minuten geheid vliegen.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!