Utopia
Utopia
Bluf-TV
25 juni 2015

Bluf-TV: Utopia

UtopiaBLUF-TV | Hopeloos, de discussie op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd móét hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet, aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Volg jij Utopia niet!?”

Te zien | Het eerste seizoen staat op Netflix en het tweede seizoen volgt hopelijk snel.

Waar ging het ook alweer over? | Utopia is de naam van een bizarre strip die gemaakt werd door een mysterieuze gek geworden wetenschapper. De strip is onder de comicfans een gewild object, maar krijgt een sinistere lading wanneer twee koelbloedige moordenaars (waarvan er één briljant wordt vertolkt door Neil Maskell uit KILL LIST) jacht beginnen te maken op het manuscript van het ongepubliceerde tweede deel. Ze werken voor de schimmige organisatie The Network en zijn op zoek naar de mysterieuze Jessica Hyde. Ondertussen komt een groep van fans bij elkaar omdat iemand een exemplaar van de gewilde strip heeft gevonden. Zij worden al snel het doelwit…

Wat maakt het zo verslavend? | Utopia is een perfecte combinatie van vorm en inhoud. De serie heeft prachtig surrealistisch camerawerk, een bijzondere soundtrack en een strakke art direction, maar behoudt wel een grimmige en realistische ondertoon. Wanneer eenmaal duidelijk is waar Utopia écht over gaat, blijken de opgeworpen morele vraagstukken pijnlijk actueel. Een effectieve samenzweringsthriller; een bijna verlammende paranoia houdt alle personages in zijn greep. In dat opzicht zijn er links met de herkenbare maar dystopische werelden die stripschrijver Alan Moore bedacht in V is for Vendetta en Watchmen. Thematisch zijn er ook overeenkomsten met CHILDREN OF MEN en de serie Orphan Black, hoewel die laatste een luchtig tussendoortje is in vergelijking met het duistere en gewelddadige Utopia.

Leukste personage | Het knappe van de serie is dat nieuwe omstandigheden en nieuwe feiten voortdurend je sympathie doen verschuiven. De paranoide Wilson Wilson is aanvankelijk een lekker gekke nerd die iets aandoenlijks heeft, het jonge straatschoffie Grant een echte Cockney die ondanks een klopjacht iedereen te slim af is. En dan is er nog Jessica Hyde, maar daar mogen wij niets over verklappen.

Irritantste personage | Is er niet echt. Hoewel de sullige ambtenaar Michael Dugdale je terecht confronteert met de morele zwakheid van de mens en de banaliteit van het kwaad.

Zapservice | Door de spanning en de goede opbouw zal je als kijker niet snel in de verleiding komen om een aflevering over te slaan. Er zijn genoeg onthullingen en vreemde zijsporen om je bij de les te houden. De eerste aflevering van seizoen twee is een aanrader, omdat daarin de nodige backstory wordt gegeven over de labiele wetenschapper die Utopia bedacht. En dat alles gefilmd in een heerlijk jaren zeventig stijl en met een belangrijke bijrol voor Rose (‘You know nothing Jon Snow!’) Leslie.

Uitspraak die altijd bijval krijgt | “Neil Maskell is aan het begin heerlijk creepy als koelbloedige moordenaar, maar zijn personage is complexer dan je op het eerste gezicht zou denken.”

Controversiële mening | “Misschien heeft The Network wel gelijk.” Of zoals Wilson Wilson zich opeens verschrikt afvraagt: “What if the enemy is right?”

Pseudo-intellectueel dieper inzicht | “Utopia weet op pakkende wijze vragen op te roepen over de invloed van bedrijven en overheden die op slinkse wijze hun macht over ons uitoefen in een tijd waarin de toekomst van de mensheid op het spel staat. Helaas lijken onthullingen als die van Edward Snowden de fictie te bevestigen.”

Drankspelletje! | Neem een shotje, telkens wanneer Neil Maskell met een glazige blik aan een van zijn door angst verlamde slachtoffers vraagt: “Where is Jessica Hyde?”.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!