Knights of Sidonia
Knights of Sidonia
Bluf-TV
26 juli 2014

Bluf-TV: Knights of Sidonia

Knights of SidoniaBLUF-TV | Hopeloos, de discussie op feesten en partijen over al die fantastische televisieseries die je gevolgd móet hebben. Wie kan dat allemaal nog bijhouden? Bluf-TV is de redding op elk Nerdfest en, wie weet, aanleiding om toch eens een paar afleveringen te bekijken. Deze keer: “Wááááát!? Volg jij Knights of Sidonia niet!?”

Te zien | Het eerste twaalfdelige seizoen van deze anime-serie is speciaal geproduceerd voor, en sinds juli te zien op Netflix. Een tweede seizoen is in aantocht.

Waar ging het ook alweer over? | De aarde is al duizenden jaren geleden vernietigd door enorme ruimtemonsters die Gauna worden genoemd. Sindsdien zwerft de mensheid rond in ruimteschepen. Sidonia is er één van: gebouwd rond een astroïde, bevolkt door een half miljoen mensen en verdedigd door de Gardes, immense bemande vechtrobots. Jonge cadetten en piloten als Nagate Tanikaze, Izana Shinatose en Shizuka Hoishijiro vliegen er regelmatig op uit om Sidonia te verdedigen tegen alweer een naderende Gauna. En succes is zeker niet verzekerd, want de Gauna worden beschermd door een duizenden kilometers brede placenta met tentakels en muterende eigenschappen.

Wat maakt het zo verslavend? | De bekende beukende robot- en laseractie is voor één keer goed te volgen, is mooi geanimeerd, gaat vergezeld van een vleugje aandoenlijke romantiek en onthult, aflevering na aflevering, een beetje meer van het dieperliggend mysterie rond Sidonia. De schrijver van de manga waarop de serie gebaseerd is, Tsutomu Nihei, introduceerde bovendien enkele verrassende concepten. Zo is Izana mannelijk noch vrouwelijk, maar lid van een ‘derde geslacht’ en hoeft de mensheid zich dankzij geavanceerde biogenetica niet langer bezig te houden met eten. De mens doet aan fotosynthese en gaat, uit traditie, slechts een keer per maand naar het eethuisje van Lalah – een moederlijke beer met een robothand! Misschien nog wel het beste aan Knights of Sidonia: er gaan belangrijke personages dood – en de makers zorgen ervoor dat je dat verlies ook voelt.

Leukste personage | Izana Shinatose. Ze is overduidelijk verliefd op Nagata, de held van de serie, maar heeft de fout gemaakt al in de eerste aflevering te vertellen dat ze lid is van het ‘derde geslacht’. Sindsdien moet ze toezien hoe maar liefst drie andere meisjes zich in de loop van dit seizoen rond Nagate verdringen.

Meest irritante personage | Norio Kunato, een van de andere Garde-piloten en de arrogante erfgenaam van Kunato Developments. Met zijn lange haar en androgyne uitstraling is hij volgens de anime-conventies voorbestemd de slechterik te zijn, maar hij doet niet veel meer dan zeuren dat hij zo jaloers is op Nagate en depressief op zijn landgoed rondhangen.

Zapservice | De afleveringen van circa 25 minuten vormen een doorlopend verhaal, dus eigenlijk mag je niets missen. Aflevering 5 Adrift, waarin Nagate en Shizuka Hoishijiro hulpeloos in de ruimte drijven, is a-typisch maar wel erg mooi. In afleveringen 8 en 9 wordt alles opeens extra mysterieus en freaky.

Uitspraak die altijd bijval krijgt | ‘Hoe zit het nou met die elf identieke Honaka Sisters?´

Controversiële mening | ‘Laten we eerlijk zijn, aan series als Evangelion is soms geen touw vast te knopen. Knights of Sidonia is gemaakt voor een breder publiek dan de die-hard Mecha-fans, en dat valt alleen maar toe te juichen.’

Pseudo-intellectueel dieper inzicht | ‘Het oorlogszuchtige titellied (‘Vrede is miljarden lichtjaren weg.’) en de bij bosjes sneuvelende jonge piloten roepen associaties op met de kamikaze, maar Knights of Sidonia zaait ook twijfel aan de motieven van de autoriteiten, in dit geval de gemaskerde admiraal Kobayashi en de Raad der Onsterfelijken.’

Drankspelletje | Een slokje wanneer Hoishijiro of een van de andere meisjes zo schattig bloost en, indien je in gezelschap bent, de armen in elkaar gehaakt en tegelijkertijd in één teug achterover bij het bevel: ‘Gespformatie!’

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!