Boeken over King-verfilmingen

the gunslinger stephen kingDIEPTEPUNT | Wie zich wil verdiepen in leven en werk van Stephen King kan terecht in talloze boeken die essays en interviews verzamelen, quizboeken, encyclopedieën, biografieën, academische studies en zelfs een fotoboek over plaatsen die King inspireerden.

Al veertig jaar lang schrijft Stephen King sneller dan zijn schaduw, maar ook het aantal boeken die óver King verschenen zijn, passen al lang niet meer in één boekenkast. Omdat de verfilming eraan komt, zijn de boeken over THE DARK TOWER van Bev Vincent (Road to the Dark Tower, 2004), Robin Furth (The Dark Tower: A Concordance, 2003) en Stanley Wiater (The Stephen King Universe, 2001) momenteel natuurlijk onmisbaar.

Uit de boeken die specifiek over de vele King-verfilmingen gaan, selecteerden we volgende vijf naslagwerken:

The Films of Stephen King (Michael R. Collings, 1986)

Midden jaren tachtig publiceerde professor literatuur Michael R. Collings, nu 69 en op emeritaat, in de reeks Starmont Studies in Literary Criticism zeven boeken over King en zijn werk. Geschreven op een oude typemachine, zo lijkt het, in zwart-wit uitgegeven en zonder ook maar één enkele foto. Gortdroge analyses waar studenten hun tanden op stukbijten. In de reeks verscheen ook The Films of Stephen King, met naast diepgaande analyses over de vroegere verfilmingen een essay ‘Novel versus film’ en ‘On the nature of Horror’. Inclusief voetnoten.

Stephen King at the Movies (Jessie Horsting, 1986)

Mr. Barlow, de vampier uit ‘SALEM’S LOT, siert de cover van dit kleurrijke boek dat de eerste twaalf King-verfilmingen (van CARRIE tot STAND BY ME) overspant. Journaliste Jessie Horsting, die later ook de documentaire STEPHEN KING'S WORLD OF HORROR (1986) zou maken, schreef in die tijd ook voor genretijdschriften Cinefantastique en Fangoria, en dat merk je. Grondige achtergrondverhalen zijn haar handelsmerk en dus is het boek een bron van informatie over het vroege werk, met ook uitstekende bijdragen over minder bekende tv-films of korte films zoals THE WORD PROCESSOR OF THE GODS, GRAMMA en de NIGHT SHIFT COLLECTION.

The Films of Stephen King (Ann Lloyd, 1993)

Veel weetjes, kaderstukken en grote foto’s in dit boek van Ann Lloyd, dat vooral uitblinkt in het herkauwen van informatie uit boeken van Stephen Spignesi, Douglas E. Winter en George Beahm. The Films of Stephen King bespreekt elke King-film chronologisch tot 1991, wanneer de miniserie GOLDEN YEARS uitgaat. Leuk is het toevoegsel ‘In the Seedbed’ waarin films besproken worden die nog op stapel staan. Helaas: van Steven Spielbergs THE TALISMAN of Tobe Hoopers CREEPSOW 3 is inmiddels niets meer vernomen.

Creepshows (Stephen Jones, 2002)

Veruit het meest complete (en actuele) overzicht vinden we in deze lijvige Illustrated Stephen King movie guide van Stephen Jones, auteur van meer dan zestig boeken in het horrorgenre en samensteller van ontelbare horroranthologieën. Een autoriteit die weet waar hij het over heeft dus en grondig alle adaptaties bespreekt van CARRIE tot ROSE RED. Verder: een introductie van Mick Garris, alle korte films en een lang interview met King zelf.

Hollywood's Stephen King (Tony Magistrale, 2003)

Tony Magistrale is professor Engels aan de universiteit van Vermont en bespreekt in dit diepgaand academisch werk verschillende thema's. Hij analyseert onder meer The Lost Children in films als CARRIE en STAND BY ME; Maternal Archetypes in THE SHINING en PET SEMATARY; Heroic Codes of Survival in THE SHAWSHANK REDEMPTION en THE GREEN MILE en Technologies of Fright in CHRISTINE en MAXIMUM OVERDRIVE. Bizar detail: op de cover van dit boek staat gewoon nog eens het boek zelf. Een mooi voorbeeld van het Droste-effect.

Wil je meer over Stephen King lezen? Koop dan gauw onze extra dikke Stephen King-special!

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SN 127 cover web

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer