Jupiter Ascending

4
( Ons oordeel )
Jupiter Ascending

BIOSCOOP | Arme Mila Kunis, ze was zo goed in BLACK SWAN. De actrice met de hertenogen gaat volkomen verloren in de digitale en verhaaltechnische chaos die JUPITER ASCENDING heet.

Jupiter is de naam van haar personage in de nieuwe film van Andy en Lana (voorheen Larry) Wachowski. Aan de manier waarop ze wordt geïntroduceerd zou je al een gehele film kunnen wijden. Haar vader was een vriendelijke sterrenkundige die in Rusland overhoop werd geknald - een sterk staaltje zinloos geweld. Jupiter zelf werd geboren in een containerschip toen haar moeder naar Amerika vluchtte en werkt nu als schoonmaakster in Chicago – een sterk staaltje Gebroeders Grimm.

Het sprookje van het eenvoudige meisje dat blijkt te zijn voorbestemd tot grootse zaken krijgt al snel onverwachte dimensies. Tijdens een ingreep in een vruchtbaarheidskliniek (don’t ask) blijkt dat de chirurg en zijn verpleegsters in werkelijkheid kwaadwillende aliens zijn. Jupiter wordt gelukkig tijdig gered door knappe Caine (Channing Tatum). “Who áre you?”, vraagt ze ademloos. Simpel: een luchtskatende supersoldaat/lycan van een ander planetenstelsel!

"There was a problem at the clinic," rapporteert even later en duizenden lichtjaren verderop een dinosaurus in een leren jas aan een der leden van de machtige Abrasax-familie. Jupiter blijkt namelijk familie te zijn en “genes have an almost spiritual quality” bij dit type buitenaardsen. Je kunt het ook iets minder hoogdravend formuleren:  er valt een intergalactische erfenis te verdelen en de drie erfgenamen Kalique (Tuppence Middleton), Titus (Douglas Booth) en Balem (Eddie Redmayne) Abrasax vechten om de controle over het schoonmaakstertje. Want wie Jupiter in handen krijgt, wint de jackpot: onze oude vertrouwde aarde. "Your Earth is a very small part of a very large industry," fluistert Balem gemeen. "Your planet is a farm."

Die laatste opmerking doet natuurlijk denken aan THE MATRIX, maar JUPITER ASCENDING mist ten ene male de opwinding en verwondering die die film in dat tijdsgewricht teweeg bracht.  Deze film is een grabbelton van élk sciencefictionidee ooit verzonnen. Naast Russische bandieten, sprookjes en de miljonairssoap Dynasty, ontwaart men ook flarden STAR WARS, STAR TREK, GUARDIANS OF THE GALAXY en BRAZIL.  Terry Gilliam draaft zélf even op in een cameo ter onderstreping van die laatste referentie. En dat alles natuurlijk - de Wachowski's blijven de Wachowski's al wisselen ze soms van geslacht – gehuld in latex en leer.

Sinds THE MATRIX hebben Andy en Lana Wachowski niets werkelijk goeds meer gemaakt, maar ergens moet je ze wel  bewonderen om hun vasthoudende, ik zou bijna zeggen, extremistische filmstijl. De plot is pure hokum, maar er is wel  veel werk in gestoken. De film ziet er uit als een brij van val-, vlieg- en stuntwerk, maar de cgi is vaak indrukwekkend.  Toch verdient de film uiteindelijk een onvoldoende omdat alle gedoe niet leidt tot enig gevoel.

Spannend wordt het niet, omdat je nauwelijks een idee krijgt van de prijs die Jupiter/de mensheid zou moeten betalen voor een eventuele nederlaag.  Grappig wordt het ook niet. De paar pogingen tot humor, vooral ten koste van Jupiters Russische familie, slaan de plank volledig mis. Mila Kunis en Channing Tatum inspireren ook niet tot romantische gevoelens.  Eddie Redmayne, nota bene Oscar-genomineerd voor zijn rol in THE THEORY OF EVERYTHING, is volkomen belachelijk met zijn hese fluisterstem en planetaire moedercomplex.  

"I’m not you damn mother!", roept Jupiter uit tegen het einde van de film. Ach hemeltje, zelfs Freud draait kennelijk in een kleine baan rond de opgeblazen reputatie van de Wachowski's.

Di: Warner. NL en BE: 5 februari 2015.  Copyright Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 4 februari 2015.

Trailer

Info

Jupiter Ascending
 

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SChokkend Nieuws 126 700px

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer