RECENSIE
VHS

They Nest(2000)

Heeft u enig idee wat de ‘most deadly and creepy creatures’ zijn? Volgens de inlay van THEY NEST zijn het kakkerlakken.

De liefhebber van de bug movie weet echter dat elk insect verschrikkelijk deadly en creepy kan zijn. Vooral wanneer ze in groten getale verschijnen, handelend als één agressief amorf wezen. Dan zijn zelfs regenwormen levensgevaarlijk, zoals bleek uit Jeff Lieberman’s SQUIRM (1976), een van de leukere werkjes uit een lange stroom horrorfilms uit de jaren ’70, waarin alle soorten creepy crawlers de revue passeerden. Kakkerlakken werden in die dagen overigens ook al opgevoerd in het door William Castle geproduceerde BUG uit 1975.

THEY NEST, van debuterend regisseur Elkayem, lijkt wel een blauwdruk van dat oude type creature feature. Het scenario van het eveneens debuterende duo Claflin en Zelman volgt trouw alle genreconventies, maar ironie en knipogen naar het genre ontbreken volledig, wat ook wel weer eens verfrissend werkt. Zo slaan de kakkerlakken toe in een afgelegen gemeenschap – een eiland langs de kust van Maine – waarvan de plaatselijke bevolking bestaat uit vertrouwde filmpersonages als de onbewogen sheriff, de zonderlinge visser/kluizenaar, de bejaarde schooljuf en de plaatselijke schoonheid. Die laatste krijgt natuurlijk wat met de jonge arts Ben (Cordeiro) die net op het eiland is komen wonen en die de recente, mysterieuze sterfgevallen als eerste in verband brengt met het toenemende aantal kakkerlakken in de omgeving.

Niks nieuws dus, maar wel degelijk gemaakt en met een verrassend onderhoudend scenario dat de vaart er lekker in houdt en bovendien ook weet te boeien wanneer er geen kakkerlakken in beeld zijn. Een genietbare subplot behelst een slepend conflict tussen Ben en een werkloze, dronken klusjesman (leuke rol van Savage). De haastige climax maakt echter veel te snel een einde aan de pret, en de met CGI vormgegeven legers kakkerlakken zijn evenmin fraai. Vooral in contrast met de tastbare exemplaren, die krakend aan hun einde komen onder de schoenzolen van dokter Ben en dan een buitenproportionele hoeveelheid slijm en blubber achterlaten. Voor de liefhebber van ouderwetse smurrie biedt de film overigens één bijzonder kostelijk moment, waarin een bloedige massa kakkerlakken wordt uitgekotst. Dat is blijkbaar de enige manier om te voorkomen dat… THEY NEST.

Copyright Roel Haanen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. .Origineel gepubliceerd in Schokkend Nieuws #48, november 2000/januari 2001.

© Roel Haanen
1 november 2000
  • Titel
    They Nest
  • Lengte
    92 minuten
  • Regie
    Ellory Elkayem
  • Scenario
    John Claflin, Daniel Zelman
  • Cast
    Thomas Calabro, Dean Stockwell, John Savage
  • Taal
    English
  • Land
    United States, Canada
  • Trailer
Meer HorrorMeer Sci-Fi
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.