RECENSIE
Bioscoop

The Tale of the Princess Kaguya(2013)

Er zijn grote veranderingen op komst bij Ghibli, maar deze week mogen we nog genieten van een ouderwets poëtisch meesterwerkje van de Japanse animatiestudio.

Hayao Miyakazi nam vorig jaar afscheid met THE WIND RISES. Zijn 78-jarige collega Isao Takahata lijkt met THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA hetzelfde te doen. De derde grote naam bij Ghibli, studiobaas Toshio Suzuki, kondigde bovendien in maart al aan dat de studio gaat herstructureren. Na de release in juli van WHEN MARNIE WAS THERE (Regie: Hiromasa Yonebayashi) zijn er geen nieuwe titels meer aangekondigd. Wat de toekomst ook brengen zal – zoon Gorō Miyazaki was tot nu toe veel minder succesvol – één van de belangrijkste episodes in de Japanse animatiegeschiedenis is voorbij.

Meer dan acht jaar werkte Isao Takahata aan THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA, en het is een prachtige film geworden. Veel lange speelfilms maakte Takahata niet in zijn carrière, dit is zijn vijfde. Eerdere films waren ONLY YESTERDAY (1991), het ecologische POM POKO (1994), MY NEIGORS THE YAMADAS (1999) en zijn debuut, de weergaloze anti-oorlogsfilm GRAVE OF THE FIREFLIES uit 1988. Thematisch is THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA minder zwaar, meer een kleine, zoete mijmering op een zomeravond.

THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA is gebaseerd op Taketori Monogatari, een Japans sprookje uit de tiende eeuw. Het is het verhaal van de vriendelijke en kinderloze bamboesnijder Sanuki, die op een dag een piepklein maanprinsesje aantreft in een bamboespruit. Hij neemt het geschenk uit de hemel mee naar huis en zijn vrouw en hij besluiten het prinsesje zelf op te voeden. Ze krijgt een naam, Kaguya: ‘fonkelend licht’.

De bamboehouthakker probeert haar tot een echte prinses op te voeden. Vijf vrijers en zelfs de kiezer dingen naar haar hand, vaak met de mooiste beloftes, maar Kaguya is ze steeds te slim af. Hoe haar strenge lerares Sagami ook probeert het vrolijke meisje de beginselen van de Japanse etiquette bij te brengen, het blijft een kind van de maan.

Dat maakt THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA, zoals bijna alle sprookjes, tot een echte moraalvertelling. Het leert ons dat uiterlijkheden en ijdelheid vergankelijk zijn. Als ik eerlijk ben is dat satirisch-moraliserende aspect van de film het minst geslaagd. Takahata lijkt het zelfs een beetje af te raffelen. De regisseur is vooral gefocust op dat wat wél onvergankelijk is: de schoonheid van een opgroeiende dochter, de onvoorwaardelijke liefde van twee eenvoudige adoptieouders, de pracht van de aquarelkleuren en uit de losse pols geschetste wezentjes, de ontroering van een lied.

“Waar komt ze vandaan, en waar gaat ze heen? Ooit zien we elkaar terug op die geliefde plek van toen,” zingt een zoetgevooisde stem aan het eind van de film. Sommige dingen (met name het einde!) over Kaguya blijven vreemd en mysterieus, maar dat Takahata ook aan zichzelf dacht is evident. Na het toch wat teleurstellende THE WIND RISES neemt hij mooier en poëtischer afscheid dan zijn beroemdere Ghibli-collega.

Het mooiste is misschien nog wel dat hij, in de deze dagen van computer- en 3D-animatie, met deze film terugkeert naar de oorsprong van alle animatie. THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA is trots handgetekend en heeft alle magie van een vroege tekenfilm, Japanse prent of zoetrope: het is alsof de tekeningen onder je ogen tot leven komen. Bekijk de trailer en probeer maar eens niet betoverd te raken.

Distributie: Lumière. Release NL: 4 september, BE: 13 augustus 2014. Copyright: Barend de Voogd. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 3 september 2014.

3 september 2014
  • Titel
    The Tale of The Princess Kaguya
  • Lengte
    137 minuten
  • Regie
    Isao Takahata
  • Scenario
    Isao Takahata, Riko Sakaguchi
  • Cast
    Chloë Grace Moretz, James Caan, Mary Steenburgen
  • Taal
    Japanese
  • Land
    Japan
  • Trailer
Meer Animation
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ons magazine bevat nóg veel meer.

Word abonnee!

Als je houdt van de genrefilm, is ons magazine echt wat voor jou.
Neem een abonnement en voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat.