The Conjuring

1 1 1 1 1 (54 Stemmen)
8
( Ons oordeel )
The Conjuring

BIOSCOOP | Klopgeesten, of tikkende verwarmingsbuizen? Dolende zielen, of gewoon een tochtig huis? Van de duizenden zaken die paranormaal onderzoekers Ed en Lorraine Warren onder ogen kregen, was deze demonenjacht in Harrisville de meest beangstigende. En dat kunnen wij ons levendig voorstellen…

Twee kleine meisjes delen een kamer. ’s Nachts schrikt één van hen wakker. Ze voelt iets aan haar been trekken, het is plots ijzig koud en ze staart doodsbang naar de hoek van de kamer: daar stáát iemand. Haar zusje wordt ook wakker. Zij ziet helemaal niets. Geen muziek; de camera draait tergend langzaam naar de betreffende kamerhoek… Wie dit ijzingwekkend spannend moment niet met samengeknepen billen beleeft, heeft echte cojones. THE CONJURING zit vol uiterst griezelige scènes. Regisseur James Wan (SAW, INSIDIOUS) is een meester in suspense, castte een prima stel acteurs en weet hoe hij met zijn rake timing het publiek de gordijnen injaagt.

Begin jaren zeventig verhuizen Roger en Carolyn Perron met hun dochters naar een vrijstaand landhuis in Harrisville, Rhode Island. Ze hopen hun kinderen een heerlijke, vrije jeugd te bieden. De ietwat vervallen villa lijkt vredig, maar is dat allerminst. Al snel hoort, voelt en ziet het gezin vreemde en angstaanjagende verschijningen. Er huist een demon in de villa en die heeft het - uiteraard - op de nieuwe bewoners voorzien. Ten einde raad schakelen ze Ed en Lorraine Warren in. Deze gespecialiseerde onderzoekers kijken vrijwel nergens meer van op, maar nooit eerder troffen ze een zaak die zo heftig bleek als deze.

De Warrens zijn niet zomaar personages; ze zijn gebaseerd op bestaande geestenjagers uit de vorige eeuw (Lorraine Warren leeft overigens nog) die tal van haunted house-zaken ontrafelden. Hetzij door te achterhalen dat er gewoon een technisch mankement in het pand was, hetzij door zielen van verwarde overledenen respectvol naar de andere zijde te begeleiden. In al die jaren maakten de Warrens vele nachtmerries én sterke verhalen mee, maar deze geschiedenis stond met stip bovenaan hun lijstje van engste belevenissen. Dat THE CONJURING op ware gebeurtenissen is gebaseerd, spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Zo woonden er in het betreffende landhuis in de loop der eeuwen elf families, die allemaal de nodige ellende in de plek achterlieten. Het verhaal van de Warrens zal door velen ongetwijfeld naar het rijk der fabelen verwezen worden, maar dat het kán zijn gebeurd, is toch een tikkeltje ontwrichtend.

Een klein minpuntje: de Warrens worden min of meer als heiligen neergezet en zijn daardoor als personages minder interessant. Dat Lorraine Warren adviseerde bij het script, zal daar ongetwijfeld iets mee te maken hebben gehad. Met een kwaliteitscast, bestaande uit Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ron Livingston en Lili Taylor, weet men die eenzijdigheid nog een beetje te verhullen.

Wan laat verder niet veel steken vallen. THE CONJURING is gewoon een mooi vormgegeven, sterk gespeelde en goed getimede horrorfilm. Vooral slimme regiekeuzes zorgen voor nagelbijtende spanning. Opvallend is bijvoorbeeld het besluit om op cruciale momenten geen spannende, naar een climax werkende muziek in te zetten. Wan laat zo’n scène in stilte afspelen. Natuurlijk kan aanzwellende muziek of een donkere brom een heftig kloppend hart opleveren, maar de gemiddelde horrorfan kan bijna tot op de milliseconde aanvoelen wanneer die bijl gaat vallen/de demon in beeld komt/de moordenaar tevoorschijn springt. Zonder muziek is de kans op een hartaanval groter; je kan je nooit helemáál voorbereiden...

Di: Warner Bros. Pictures International Holland BV. (Release NL 5 september 2013). Copyright Maricke Nieuwdorp. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 5 september 2013.

Trailer

Info

The Conjuring

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SChokkend Nieuws 126 700px

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer