Cosmopolis (bios)

7
( Ons oordeel )
Cosmopolis (bios)

Pattinson. Cronenberg. DeLillo. Het is een intrigerende combinatie: wat doet een tieneridool annex glittervampier in een film van de meester van de body-horror? En dat dan ook nog eens in de verfilming van een postmodernistische roman?

De drie blijken in COSMOPOLIS onverwacht goed bij elkaar te passen. Het oppervlakkige en ongeïnteresseerde imago van Pattinson (TWILIGHT)  en zijn al-dan-niet-verdiende rijkdom, maken hem uitermate geschikt voor de vertolking van de achtentwintigjarige multimiljonair Eric Packer, immens rijk geworden met financiële speculaties. Packer wil naar de kapper. Een specifieke kapper, wel te verstaan. Dit is de aanleiding tot een odyssee in zijn witte limousine door het chaotische Manhattan. De president is in de stad, mensen die graag met ratten zwaaien protesteren op straat, en dan is er ook nog de doodsbedreiging aan het adres van Packer.

De bijdrage van Cronenberg zit hem vooral in de geleidelijke afbraak van zekerheden en hygiëne. Packer begint de dag in een strak pak en een glimmende stretch, maar dat duurt niet lang. Hij verliest kledingstukken, zijn limousine is aan het einde van de film zowel van binnen als van buiten flink bevuild en zijn fortuin is ook niet heel stabiel. Personages maken voortdurend opmerkingen over hoe iets ruikt of stinkt. De vlezigheid van alles – of het nu gaat om seks, geweld of een doktersonderzoek – is ouderwets Cronenbergiaans. Ook het feit dat Packer juist opleeft wanneer alles om hem heen uiteenvalt, komt niet als een verrassing, al gaat zijn dorst naar vernietiging wel erg ver.

Dan nog DeLillo. De dialogen zijn (vrijwel) letterlijk uit het boek overgenomen, en zorgen voor een surreële sfeer. Iedereen spreekt te pas en te onpas in de wij-vorm, vragen worden statements ('The situation is what.'). Bovendien analyseren de personages niet alleen waarom een ander iets zegt, maar ook waarom ze zelf iets hebben gezegd of gevraagd. De dialogen werken beter in filmvorm dan geschreven: je krijgt geen tijd om ze te analyseren of terug te lezen op zoek naar een betekenis die er wellicht niet eens is, maar ze hebben wel een hypnotiserend effect.

Dat alles klinkt misschien wat abstract. Het is dan ook een vreemde, abstracte film die zich grotendeels afspeelt in de stretch, waar de wereld alleen gefilterd binnenkomt. De film voelt ook gefilterd: het acteerwerk is vlak (op het zweterige overacteren van Paul Giamatti in de laatste twintig minuten na), de cinematografie is groezelig, de gesprekken zijn recursief. Het valt te betwijfelen of er in de one-liners over het kapitalisme diepe wijsheden verborgen zitten, maar een unieke ervaring is COSMOPOLIS in ieder geval.

Di: eOne (BE: 30 mei, NL: 7 juni). Copyright Hedwig van Driel. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 6 juni 2011.

Trailer

Info

Fr/Ca/P/I, 2012
regie: David Cronenberg
productie: Paulo Branco
Renee Tab
David Cronenberg
Martin Katz
scenario: David Cronenberg
Don DeLillo (boek)
camera: Peter Suschitzky
muziek: Howard Shore
montage: Ronald Sanders
effecten: Warren Appleby
cast: Robert Pattinson
Paul Giamatti
Juliette Binoche
Samantha Morton
Sarah Gaddis
Kevin Durand

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SChokkend Nieuws 126 700px

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer