I.M. Sjoerd Didden

Op pad voor filmblad Skoop trof ik Didden in 1988 op de set van Dick Maas' AMSTERDAMNED, waarvoor hij samen met Karin van Dijk de make-up effecten verzorgde. Van de term special make-up effects artist wilde hij niets weten. Vervang dat 'artist' maar door 'technicus', vond hij. Een effect moest ondersteunend zijn en niet de aandacht op zichzelf vestigen. Maar al bestempelde hij zijn vak zelf als "rommelen op de keukentafel", Didden nam zijn werk bloedserieus. "Ik ben nu met een hand bezig, gewoon voor mezelf, en daar word je dus gek van. (...) Wie 't ook ontworpen heeft - persoonlijk geloof ik nergens in - het is heel knap. Dat halen wij mensen niet, voorlopig."

Een echte fan van het genre was hij trouwens niet. In het interview voor Skoop spreekt hij zijn afschuw uit over FACES OF DEATH en THE DRILLER KILLER. De voorbeelden uit Cinefantastique en Fangoria die Dick Maas hem onder zijn neus schoof, nam hij voor kennisgeving aan. "Ik vind dat je geen kopie van een kopie moet maken."

Na AMSTERDAMNED was Diddens naam gevestigd en komen we hem als special (make-up) effects artist tegen bij o.a. THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE & HER LOVER (1989), INTENSIVE CARE (1991), DE JOHNSONS (1992), DE VLIEGENDE HOLLANDER (1995) en DOWN (2001). In 1992 leende hij twee van zijn protégés én een dummy uit aan STATE OF MIND, een als horrorthriller vermomd echec waaraan schrijver dezes overigens medeschuldig is.

Misschien dat Didden als grimeur en pruikenmaker voor de Nederlandse musical méér heeft betekend dan als special make-up effects artist c.q. technicus, voor de film. Maar op dat laatste gebied, en voordat de computer het handwerk goeddeels overbodig maakte, vervulde hij op z'n minst een belangrijke pioniersrol. Sjoerd Didden is 54 geworden.

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SChokkend Nieuws 126 700px

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer