Common sense
Common sense
Nieuws
13 december 2014

Dystopische herkenbaarheid

Common senseEVENT | Dystopieën zijn geliefd in sciencefiction en weerspiegelen vaak doorgedraaide aspecten van onze eigen realiteit. Zo ook in de filmserie THE COMMON SENSE, waarin kunstenares Melanie Gilligan onze toenemende afhankelijkheid van technologie onder de loep neemt. Nu te zien in Casco (Utrecht), de Appel arts centre (Amsterdam) en De Hallen (Haarlem).

THE COMMON SENSE speelt zich af in een fictieve toekomst die net zo vertrouwd overkomt als die in Spike Jonze’s HER, maar ook gelijkenissen vertoont met Kathryn Bigelows STRANGE DAYS. Mensen maken in de toekomst gebruik van ‘The Patch’, een applicatie die het mogelijk maakt om de gevoelens en fysieke sensaties van een ander persoon direct te ervaren. Het duurt niet lang voordat The Patch het gevoelsleven van mensen overneemt, voortaan door technologie en virtueel met elkaar verbonden, in plaats van fysiek en in de echte wereld. Herkenbaar? Er is echter stront aan de knikker wanneer in THE COMMON SENSE The Patch het begeeft en mensen opeens niet meer weten wat ze moeten doen. Ze voelen een plotselinge leegte in hun leven…

Wat gebeurt er wanneer The Patch weer online komt? Gilligan hanteert in de serie twee verschillende vervolgscenario’s. In het eerste geval raakt de samenleving weer gewend aan de mogelijkheden die The Patch biedt. De storing is maar een kleine onderbreking in het gebruik van de applicatie die alledaags en vertrouwd is geworden. In het andere scenario ontdekken de mensen door de hapering van het systeem hoe afhankelijk ze ervan geworden zijn. Die bewustwording zorgt voor een revolutie waarbij mensen hun gevoelens en sensaties uit de klauwen van machines willen halen.

Gilligan houdt ons met haar kunstproject een spiegel voor en analyseert onze eigen intense relatie met social media, mobiele telefoons en tablet die nauwelijks nog zijn weg te denken uit ons bestaan. Wat als die wegvallen? Hoe vullen wij het vacuüm op dat dan ontstaat?

THE COMMON SENSE is niet in de bioscoop te zien, en ook niet op je mobiel of tablet, maar wordt tentoongesteld in drie kunstinstellingen. In Casco, in Utrecht, worden de eerste afleveringen vertoond met achtergrondmateriaal. De Hallen (Haarlem) focust op de verhaallijn waarin sociale onrust centraal staat en in de Appel arts centre in Amsterdam is te zien hoe de samenleving terugkeert naar structuur en orde. De periodes van de tentoonstellingen overlappen elkaar gedeeltelijk, waarbij op één dag (24 januari 2015), alle exposities tegelijkertijd open zijn.

The Common Sense Website

The Common Sense, fase 1
14 november 2014 – 25 januari 2015
Casco – Office of Art, Design and Theory, Utrecht

The Common Sense, fase 2A
13 december 2014 – 1 maart 2015
De Hallen, Haarlem

The Common Sense, fase 2B
23 januari – 29 maart 2015
De Appel arts centre, Amsterdam

Op 24 januari organiseren de drie instellingen een speciale bustour en worden in de instellingen programma’s rond dit werk georganiseerd.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!