grizzly
grizzly
Nieuws
22 augustus 2014

Beesten in Brussel

grizzlyEVENT | De Brusselse Cinematek presenteert op vrijdag 29 augustus in zijn maandelijkse B tot Z-programma een double bill van GRIZZLY (William Girdler, VS 1976) en RAZORBACK (Russell Mulcahy, Australië 1984).

Nadat de Cinematek vorige maand al reuzenapen losliet in KONGA en KING KONG LIVES, is het nu dus de beurt aan ander beestenspul.

Girdlers GRIZZLY, die dertig miljoen zou opbrengen op een budget van minder dan een miljoen, speelt schaamteloos leentjebuur bij JAWS, tot en met de rip-off van Robert Shaws monoloog over de USS Indianapolis. Maar, zoals Barend de Voogd destijds in Schokkend Nieuws #72 betoogde: ‘GRIZZLY is erg onderhoudend. De plaatjes van cameraman William Asman zien er mooi uit en (Andrew) Prine en Richard Jaeckel profiteren van het onvolledige script door er met veel plezier op los te improviseren. (…) Maar bovenal, de film biedt wat-ie belooft. Al vanaf de eerste aanval op twee nietsvermoedende kampeersters stelt de beer niet teleur. In een prachtige montage zien we het arme slachtoffer woest heen en weer geslingerd worden en een afgerukte arm het struikgewas invliegen. Girdler doseert het bloedvergieten en sorteert daarmee groter effect.’ Dat kan ermee door dus. En in tegenstelling tot de apen uit eerdergenoemde films is de beer uit GRIZZLY the real thing. Girdler zelf kwam trouwens twee jaar later om het leven bij een helicopterongeluk.

Daarna duiken we met het monsterlijke everzwijn uit RAZORBACK (Russell Mulcahy, Australië 1984) de verlaten outback in, waar de echtgenoot van een aan stukken gereten journaliste verhaal komt halen. Daarbij loopt hij tevens de schoften tegen het lijf die haar hebben verkracht, want het grootste beest blijft natuurlijk de mens zelf. Mulcahy, die in de jaren tachtig vooral bekend werd met zijn uitbundig vormgegeven muziekvideo’s voor Duran Duran (The Wild Boys, The Reflex) en Elton John (I’m Still Standing), goochelt slim met lage camerastandpunten, backlighting en close-ups, waardoor er meer gesuggereerd wordt dan feitelijk te zien is. Het scenario werd geschreven door de onlangs overleden Everett De Roche, ook verantwoordelijk voor cultklassiekers als LONG WEEKEND en ROAD GAMES. Toch werd de film geen groot succes. Mulcahy zou meer naam maken met zijn twee HIGHLANDER-films van enkele jaren later. Tegenwoordig is hij voornamelijk actief in de televisiewereld.

B tot Z in de Cinematek: Animal Attack
29 augustus
Baron Hortastraat 9, 1000 Brussel
Aanvang voorstellingen: 19.00 en 21.00 uur
Website

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!