jesus-franco
jesus-franco
Nieuws
2 april 2013

I.M. Jesús Franco

jesus-francoVorige week nog ging zijn laatste film, AL PEREIRA VS. THE ALLIGATOR WOMEN, in Barcelona in première, vanochtend blies cult-icoon Jesús Franco op 82-jarige leeftijd de laatste adem uit.

De Spanjaard Jesús (of ‘Jess’) Franco, voltooide – volgens de telling op IMDb – maar liefst 199 films. Inclusief kortjes en documentaires. Zijn doorbraak kwam in 1962 met GRITOS EN LA NOCHE aka THE AWFUL DR. ORLOF, waarvoor rijkelijk werd geput uit Georges Franju’s LES YEUX SANS VISAGE. Jatwerk of niet, Orson Welles, die zijn CHIMES OF MIDNIGHT halverwege de jaren zestig in Spanje draaide, was voldoende onder de indruk om Franco als assistent in te huren. En hem uitbundige feestjes te laten organiseren.

In de jaren zestig bouwde de Spanjaard gestaag aan een oeuvre van exploitation-horror met een erotisch sausje, waarvoor hij af en toe heuse buitenlandse sterren wist aan te trekken. Klaus Kinski liet zich bijvoorbeeld strikken voor VENUS IN FURS (1968) en COUNT DRACULA (1969), terwijl Christopher Lee maar liefst vijfmaal kwam opdraven voor een Franco-film. Tweemaal plakte Lee de druipsnor van het Chinese criminele meesterbrein Fu Manchu onder zijn neus, eenmaal sloeg hij de cape van graaf Dracula om.

In de jaren zeventig reeg Franco de ene Europese co-productie na de andere aan elkaar, waarvan VAMPYROS LESBOS (1971), ook vanwege de psychedelische soundtrack, tot een tijdloos cult-item zou uitgroeien. Hoofdrolspeelster Soledad Miranda, tevens Franco’s muze, kwam nog voor de première van de film om bij een auto-ongeluk, waarna de regisseur in actrice Lina Romay (1954-2012) een waardige opvolgster én levenspartner vond.

De resterende decennia werden gekenmerkt door obscure, tegen de porno aanleunende quickies, die in Nederland nooit de bioscoop haalden en slechts sporadisch op video werden uitgebracht. Franco’s reputatie van onversaagde filmische schuinsmarcheerder leverde hem ondertussen wel de nodige fans op, zoals Frank ‘BASKET CASE‘ Henenlotter. Een jaar of tien geleden deed het Amsterdam Fantastic Film Festival een poging de Spanjaard voor een eerbetoon naar Nederland te halen. Helaas stond Franco op het vliegveld van Madrid voor de verkeerde gate, waarna hij besloot de reis maar helemaal af te blazen.

Rond diezelfde tijd wist SN’s Mike Lebbing hem wel te pakken te krijgen voor een interview. Franco’s laatste woorden toen: ‘Cinema moet iets speciaals zijn, je moet als filmmaker alles uit de kast halen. Dat deed Orson ook. Voor mij is de film een ontdekkingsreis, het verhaal houdt niet op, ik ga door tot mijn laatste snik.’ Hoe je verder ook over ’s mans oeuvre mag denken, hij heeft wel woord gehouden.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!