ABONNEER JE NU!

SN 113 cover 164

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 20 euro per jaar!

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer

Laatste Reacties

SN Twitterfeed

TGIF! We waren er even tussenuit voor het @ImagineAFFF, maar we zijn weer terug met een heleboel linkjes. http://t.co/4BrnNrB8ls
#OApóstolo: Sfeervolle stop-motion animatie met de stem van Paul Naschy, kan het nóg mooier en spookachtiger? http://t.co/fdVDJuqC9Z
Prijsvraag! In samenwerking met @AFilmNL geven we 3 x 2 kaartjes voor #ItFollows én een mooi blu-raypakket weg, http://t.co/cU99c2bI5l
Maar liefst 4 1/2 skulls geeft recensent Hans Dewijngaert aan de knappe horrorfilm #ItFollows! Lees hier waarom: http://t.co/11a82ggeBK
Doet AVENGERS: AGE OF ULTRON het hart van @schokkendnieuws fanboy @MichaelMinneboo Minneboo sneller kloppen? http://t.co/GE8GwDMCbE
. @schokkendnieuws ging op setbezoek bij Nederlandse stop-motion zombie-animatiefilm UNDER THE APPLE TREE! @CineCrowd http://t.co/QJBGt1bBRe
Volg Schokkend Nieuws op Twitter

Het beste van 2011 (deel 1)

super-8 300x444Wat waren de vijf beste films van het afgelopen jaar? Elk jaar stelt Schokkend Nieuws zijn vaste medewerkers die vraag, en elk jaar komen we meer ruimte tekort voor de antwoorden. Godlof dus voor de website. Hier zijn de eerste vier jaarlijstjes.

In Schokkend Nieuws #93 vind je de top 10, zoals we ‘m uitgerekend hebben. DRIVE van Nicolas Winding Refn liep ruim uit op de concurrentie en belandde op de eerste plaats, gevolgd door BLACK SWAN (Darren Aronofsky) en SUPER 8 van J.J. Abrams. Maar – zoals een oplettende lezer ons onlangs terecht schreef – ‘in de afzonderlijke lijstjes van recensenten [zoals we die vroeger afdrukten] zaten vaak wat minder bekende films, die ik soms niet gezien had.’ Die willen we jullie zeker niet onthouden. Net zo min als de korte aanbevelingen die ons medewerkers er vaak bijschreven.

Uiteindelijk leverden 21 redactieleden en medewerkers hun lijstje in, goed voor meer dan veertig titels. In de hele maand december zullen we ze – in alfabetische volgorde – aan jullie voorleggen.  

En: we zijn vooral ook benieuwd naar de favorieten van onze lezers. Wat waren de 10 beste films van 2011? Laat het ons weten via het reactieveld onderaan!


DE JAARLIJSTJES

Lieuwe van Albada schreef dit jaar over o.a. COLD PREY en TRASH HUMPERS, maar deelde de meeste sterren uit aan X-MEN: FIRST CLASS. Die staat dus ook in zijn jaarlijstje:

 1. BLACK SWAN (Darren Aronofsky) - Echoot Argento-klassiekers SUSPIRIA en OPERA én heeft een Natalie Portman in topvorm.
 2. RISE OF THE PLANET OF THE APES (Rupert Wyatt) -  Andy Serkis zet de menselijkste aap ooit neer en de actiescènes zijn om van te smullen.
 3. SCREAM 4 (Wes Craven) -  Dodelijk scherpe sequel is slim, spannend en grappig. De beste sinds deel 1.
 4. X-MEN: FIRST CLASS (Matthew Vaughn) - Matthew Vaughns X-Men-klasje is van grote klasse.
 5. INSIDIOUS (James Wan) - Puntje-van-je-stoel-spookfilm creëert intens unheimlich gevoel.  

Ruben Allersma schreef dit jaar onder meer over PIRANHA 3D en PRIMAL, maar beleefde zijn finest hour (nou ja, 20 minuten) met James Wan aan de telefoon voor het INSIDIOUS-interview in SN #90.

 1. GAME OF THRONES (David Benioff, D.B. Weiss) - Een adembenemende aanwinst voor het fantasygenre.
 2. INSIDIOUS - Dat oude trucjes nog bijzonder effectief zijn bewijzen de makers van SAW met deze doodenge spookhuisfilm.
 3. SUPER 8  (J.J. Abrams) - Een van die zeldzame films waarbij je van begin tot eind een warme glimlach op je gezicht hebt.
 4. BALADA TRISTE DE TROMPETA (Álex de la Iglesia) - Meest extravagante film van het jaar.
 5. HOBO WITH A SHOTGUN (Jason Eisener) -  Hauers markante kop doet het goed in de felle kleuren en groothoeklenzen van deze meesterlijke ode aan de pulpfilm.

Yfke van Berckelaer zat in 2011 in Los Angeles, pikte de camera weer op om daar een korte musical te schieten en startte haar vaste SN-column Hollywood Blvd.

 1. DRIVE (Nicolas Winding Refn) - Ik wil die jas!!!
 2. HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 2 (David Yates) - Sterk spul zeg, dat Fisherman’s Friend.
 3. X-MEN: FIRST CLASS (Matthew Vaughn) - Eindelijk de X-Men-film waarvan ik hoopte dat die ooit gemaakt zou worden
 4. INSIDIOUS - Kan nog steeds niet slapen
 5. IMMORTALS 3d (Tarsem Singh) - Okay, wellicht niet de beste film ooit, maar de keuze om aantrekkelijke jongemannen schaars gekleed te laten rondlopen, is er eentje die aangemoedigd dient te worden.

‘Vinger voor vinger pelt de moordenaar zijn zwarte handschoenen af.’ Basje Boer begon dit jaar met haar online filmcryptogram Slagschaduw en we zijn nog steeds aan het puzzelen. Haar top 5:

 1. AMER (Hélène Cattet, Bruno Forzani) - AMER, die al sinds 2009 op festivals circuleert, maar pas in 2011 officieel in roulatie ging, zit dan wel bomvol referenties aan het gialllo-genre, maar staat met zijn unieke beeldtaal en letterlijk adembenemende audiotrack helemaal op eigen benen. De inhoud blijft weliswaar achter bij de vorm, maar AMER is zo eigenzinnig dat de film desalniettemin beklijft.
 2. DRIVE - Hoofdpersonage 'Driver' mag dan ultiem cool zijn, de agressie die in hem schuilt is angstaanjagend. Het maakt Nicolas Winding Refns instant cultklassieker DRIVE even naargeestig als opwindend.
 3. BLACK SWAN - Hij ruikt naar ironie, deze thriller die melodrama, bodyhorror en een flinke dosis REPULSION verenigt. Maar juist het feit dat het bij de suggestie van ironie blijft, maakt BLACK SWAN zo fascinerend.
 4. ATTACK THE BLOCK (Joe Cornish) - Een nagenoeg over het hoofd gezien juweeltje, deze onwaarschijnlijke hybride tussen scifi, gettodrama en komedie. Zonder twijfel de grappigste film van het jaar.
 5. THE ADVENTURES OF TINTIN: SECRET OF THE UNICORN (Steven Spielberg) Controversieel, deze Kuifje-film, maar waarom eigenlijk? SECRET OF THE UNICORN is een zeldzaam goed gelukte avonturenfilm, waarin de balans tussen grootse actie en subtiele slapstick perfect is.

Lees hier de volgende vier jaarlijstjes.

Laat uw reactie achter

Post comment as a guest

0
 • Geen reacties gevonden

DOWNLOAD SN 113

SN 113 iPadDownload Schokkend Nieuws op PDF voor iPad of tablet.

WAT IS ER TE DOEN?

Schokkend Nieuws Agenda

Bluf-TV

STEUN ONS

Schokkend Nieuws wordt gemaakt door onbetaalde vrijwilligers. We kunnen je steun goed gebruiken!