Transformers (bios)

6
( Ons oordeel )
Transformers (bios)

Met een trailer die de grimmigheid van Spielbergs WAR OF THE WORLDS in herinnering bracht en Spielberg zelf aan boord als executive producer, leek het nog iets te kunnen worden met TRANSFORMERS. Maar ja, wanneer regisseur Michael Bay zich aan project verbindt, kun je de lat niet laag genoeg leggen.

23 jaar geleden werd de eerste lijn Transformer-speelgoedpoppen door Hasbro op de markt gebracht, en ondanks de nodige commerciële dipjes schijnt het spul nog steeds verkocht te worden. Ook met dank aan de populaire tekenfilmserie. Voor de niet-ingewijde: Transformers zijn robots van de planeet Cybertron die zich op aarde vermommen als kloeke transportmiddelen: snelle personenauto’s, monstertrucks, tanks, helicopters en straaljagers. Er is een goede soort Transformers – de ‘Autobots’ – en een kwaaie – de ‘Decepticons’. Wanneer in de film de laatsten besluiten de aarde aan hun wil te onderwerpen, neemt een vijftal Autobots het voor de mensheid op. Hulp van vlees en bloed krijgen ze in de persoon van puber Sam Witwicky (Shia Labeouf).

Al meteen in de openingsscène doen Bay en zijn scenaristen een bespottelijke poging de nonsens in een actuele context onder te brengen. De eerste aanval van de Decepticons geldt een Amerikaanse legerbasis in het Arabische emiraat Qatar, waarmee de makers kennelijk een verband willen leggen met de terroristische aanslagen in Irak. Slaat dat ergens op? Welnee. Met de pseudo post-9/11 subtext hopen ze een wit voetje te halen bij argeloze recensenten, meer niet. Die opening, waarin Bay zijn voorliefde voor hardware, uniformen en permanent knetterende mitrailleurs uitleeft, zet de toon van de film. Waar Paul Verhoeven met STARSHIP TROOPERS op satirische wijze de kachel aanmaakte met de onbesuisde militaire campagnes van de VS, hoor je Bay als het ware kraaien van plezier wanneer hij zijn stoere soldaten hun wapens laat leegschieten op de vijand.

Met de introductie van de puber Sam Witwicky knapt TRANSFORMERS een beetje op. De opgefokte Sam wil niks liever dan een snelle auto, maar zijn vader gunt hem slechts een afgeragde gele Camaro. Al snel vertoont het tweedehandsje kuren, zij het niet van de bekende soort. Sam blijk niet zozeer een kat in de zak te hebben gekocht als wel een kruising tussen Stephen Kings Christine en de ‘love bug’ Herbie, oftewel een echte Transformer. Bumblebee, zoals het ding in de wandeling heet, behoort gelukkig tot het kamp van de Autobots, de goede alien-robots dus. De interactie tussen lefgozertje Sam en zijn pet alien Bumblebee levert enkele amusante momenten op, vooral wanneer Sam met zijn auto, en nog onkundig van de ware identiteit ervan, de supersexy Mikaela (Megan Fox) probeert te versieren.

Zodra TRANSFORMERS echter vaart begint te maken, wordt duidelijk waar het Bay en de zijnen werkelijk om te doen is: het in de etalage zetten van de nieuwste computersoftware voor de filmindustrie. En dat dan met zoveel spierballenvertoon en herrie, dat de doorsnee popcornconsument pas merkt dat hem eigenlijk een commercial van de firma Industrial Light & Magic door de strot is geduwd, zodra hij murw gebeukt de bioscoop uitstrompelt. En probeer dan je geld nog maar ’s terug te krijgen.

Di: UPI (BE: 4 juli / NL: 5 juli)

Copyright Phil van Tongeren. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 1 juli 2007.

Trailer

Info

VS, 2007
regie: Michael Bay
productie: Ian Bryce
Tom Desanto
Lorenzo di Bonaventura
Don Murphy
scenario: Robert Orci
Alex Kurtzman
camera: Mitchell Amundsen
muziek: Steve Jablonsky
montage: Tom Muldoon
Paul Rubell
effecten: ILM
KNB
cast: Shia Labeouf
Megan Fox
Josh Duhamel
Rachel Taylor
John Turturro
Anthony Anderson

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SChokkend Nieuws 126 700px

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer