SN presenteert: Myrte en de demonen!

Myrte Klein 1EVENT | Nederlands eerste fantasyfilm ooit op het grote doek! MYRTE EN DE DEMONEN werd kort na de oorlog gemaakt door de excentrieke regisseur Paul Bruno Schreiber en na de release in 1950 vrijwel meteen weer vergeten. Schokkend Nieuws eert het merkwaardige sprookje vol dwergen, demonen, bosgeesten en hekserij met een voorstelling op woensdag 28 juni in Kriterion, Amsterdam.

MYRTE EN DE DEMONEN is een hallucinante trip door een in clair-obscur geschoten wereld waarin lugubere bosgeesten ’s nachts menselijke gedaanten aannemen. Myrte, symbool van het goede, gaat de strijd met het kwaad aan, geholpen door een bonte stoet fantasiewezens, waaronder de maan. Bijzonder: Bert Haanstra maakte zijn filmdebuut als cameraman op de set van MYRTE EN DE DEMONEN. De bizarre ontstaansgeschiedenis van Schreibers filmdroom (zie ook Schokkend Nieuws #125) is nog steeds de moeite waard. De Duitse kunstenaar en cultuurfilosoof wist in Nederland het toen ongekende bedrag van 500.000 gulden bij elkaar te krijgen voor zijn film vol frappante special effects, schminkwerk en angstaanjagende marionetten, maakte lange draaidagen bij kasteel Huis te Manpad te Heemstede. en joeg vervolgens de hele Nederlandse film- en bioscoopwereld tegen zich in het harnas.

Mt_ignore: Myrte klein 4Niek Hilkmann wist via de erven Schreiber een van de laatste twee 35mm-prints van de film te bemachtigen en geeft een inleiding. Uniek: Niek neemt ook een stukje film mee in het door Schreiber zelf uitgevonden kleurenprocedée Spirit Color!

Woensdag 28 juni
K2, 19.00 uur
Toegang: € 8,00 Cineville: gratis

Kriterion. Roeterstraat 170, Amsterdam.
Reserveren kan vanaf 19 juni: 020-6231708

Misschien vind je dit ook interessant?

Gods of Egypt
  • 24 februari 2016
  • By Barend de Voogd

BIOSCOOP | Kan het groter? Kan het hysterischer? Kan het nóg belachelijker? Ja, ja en ja. Zo bizar als de trailer van GODS OF EGYPT, zo hysterisch is...

Fantastic Pitch Competition
  • 01 maart 2017
  • By Barend de Voogd

NEDERHORROR | Heb je een ijzersterk idee voor een Nederlandse of Vlaamse sciencefiction- of horrorfilm en serieuze (internationale) coproductieplannen? Schrijf je dan...

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SChokkend Nieuws 126 700px

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer