Probleem met Alien
Probleem met Alien
Nieuws
9 mei 2017

Alien Rip-offs

Probleem met AlienVOORPRET| Ripley of Rip-off? Iconische genrefilms brengen vele bastaardkinderen voort. Kijk en huiver bij de tien meest geïnspireerde en wanstaltige pogingen een slaatje te slaan uit het succes van ALIEN.

 

 

 

CONTAMINATION (Luigi Cozzi, 1980)

Italiaans-Duits splatterfestijn met een hoofdrol voor Ian McCulloch (ZOMBI 2, ZOMBI HOLOCAUST) en muziek van Goblin. In de haven van New York meert een schip aan dat in plaats van koffie dozen vol pulserende, groene eieren bevat. Die spatten uit elkaar en besmeuren de aanwezige agenten en wetenschappers met een buitenaards slijm dat hun ingewanden doet ontploffen! Vanwege de rondvliegende darmen werd Cozzi’s film door de Britten aangemerkt als Video Nasty.

GALAXY OF TERROR (Bruce D. Clark, 1981)

ALIEN zou in handen van exploitatieproducent Roger Corman zijn gekomen als Dan O’Bannon niet op het nippertje Fox had gestrikt voor zijn scenario. Corman had zelfs al sets laten bouwen door zijn toenmalige hulpje James Cameron. GALAXY OF TERROR is hoe ALIEN er uit had kúnnen zien. Ruimteverkenners, onder wie genre-iconen Sid Haig en Robert Englund, moeten in een buitenaardse piramide hun grootste angsten doorstaan. In het geval van crewlid Dameia (Taafe O’Connell) is dat blijkbaar verkrachting door een enorme buitenaardse made. Een dubieuze scène, temeer omdat ze er zowaar van leek te genieten.


INSEMINOID (Norman J. Warren, 1981)

Ook in deze alien rip-off wordt een astronaute onvrijwillig geïnsemineerd door een ruimtewezen. Onder invloed van buitenaardse hormonen ontwikkelt de aanstaande moeder een enorme honger naar mensenvlees. Verwacht niks van de production value. Het decor is van waaibomenhout en de rubberen aliens zien eruit als afdankertjes uit een kermisattractie.


OUTLAND Peter Hyams, 1981)

Geen moordzuchtige aliens te bekennen in deze film over een mijnkolonie op een maan van Jupiter, maar de industriële sfeer is bijna letterlijk overgenomen uit alien. Sean Connery speelt een norse sheriff die te maken krijgt met arbeiders die gek worden nadat zij een geheimzinnige drug hebben ingenomen. De claustrofobische finale waarin Connery het in een ruimtestation moederziel alleen opneemt tegen de slechteriken, doet erg aan ALIEN denken. Verder tekende Jerry Goldsmith ook voor de score. Art director Malcolm Middelton zou later meewerken aan EVENT HORIZON (zie verderop).

CREATURE (William Malone, 1985)

Op Titaan wekken onderzoekers een Xenomorph uit zijn slaap van tweeduizend jaar. Nogal wiedes dat het slaapdronken schepsel zo lethargisch reageert. Wie niet snel is, moet slim zijn en dus gebruikt het creatuur parasieten om de levenden én de doden met zijn gedachten te manipuleren. Klaus Kinski speelt een seksbeluste Duitser, zichzelf dus, en haalt het niveau van de cast behoorlijk omhoog. De gelijkenissen met alien zijn evident, maar creature heeft ook verwijzingen naar 2001: A SPACE ODYSSEY, THE THING FROM ANOTHER WORLD en FORBIDDEN PLANET (1956), waarvan Malone zelfs originele props gebruikte.

STAR CRYSTAL (Lance Lindsay, 1986)

Tijdens een missie op Mars vinden astronauten een ei dat ze aan boord van hun schip brengen. Daar kruipt natuurlijk geen kuiken uit, maar een moordlustig schepsel. Anders dan de misleidende poster ons wil doen geloven lijkt het gedrocht nog het meest op E.T. die in een bak snot is gevallen. Nadat het de bemanning op twee crewleden na heeft vermoord, komt het via de boordcomputer in aanraking met de Bijbel(!). Gods woord leidt tot een krankzinnige plotwending; in de laatste minuten delen mens en ruimtewezen de maaltijd en spelen ze een potje vier-op-een-rij! Met stip de zotste alien-kloon in het universum.

 
SPECIES (Roger Donaldson, 1995)

Nu ziet de knappe Natascha Henstridge er niet bepaald gevaarlijk uit, maar in SPECIES speelt zij het buitenaardse monster Sil dat op zoek is naar een ideale menselijke mating partner. Wetenschappers Michael Madsen en Ben Kingsley proberen haar te stoppen voordat ze kan paren, maar ze laat al een bloederig spoor achter. H.R. Giger maakte het ontwerp voor Sil en leverde ook een bizarre treinsequentie.

EVENT HORIZON (Paul W.S. Anderson (1997)

Voordat Anderson zich op de RESIDENT EVIL-serie stortte, maakte hij deze beklemmende sciencefiction-horror die deels leunt op alien, maar verrassend genoeg ook doet denken aan Andrej Tarkovski’s SOLARIS. Een missie naar een gestrand ruimteschip loopt uit de hand wanneer blijkt dat de bemanning contact heeft gehad met een andere dimensie. Laurence Fishburne gaat met zijn crew op onderzoek uit, maar zij worden steeds lastig gevallen door pijnlijke hallucinaties uit hun verleden die hun gedrag beïnvloeden.


PITCH BLACK (David Twohy, 2000)

Het eerste deel van THE CHRONICLES OF RIDDICK is toch het beste. Vin Diesel wordt als intergalactische crimineel op transport gezet naar een strafkolonie. Het schip stort onderweg neer op een planeet waar bloeddorstige beesten tevoorschijn komen wanneer het donker wordt. Stoere Diesel steelt de show wanneer hij met zijn twee scherpe messen alle beesten tot mootjes hakt.

PANDORUM (Christian Alvart, 2009)

De bemanningsleden van een ruimteschip worden wakker na een lange kunstmatige slaap. Ze lijden aan geheugenverlies. Waar is iedereen? Is het schip geland op een nieuwe planeet? Wanneer blijkt dat er ook vreemde mutanten ronddolen is het knokken geblazen. pandorum is natuurlijk erg schatplichtig aan alien maar bouwt de spanning goed op door wat verrassende zijsporen en onthullingen. Geproduceerd door Anderson en met een vroege rol van de veelzijdige Ben Foster (HELL OR HIGH WATER).

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!