A Cure for Wellness
A Cure for Wellness
Voorpret
21 februari 2017

Duivelse Instituten

A Cure for WellnessVOORPRET | Niet alles is wat het lijkt in het exclusieve gezondheidsinstituut van A CURE FOR WELLNESS. Het komt natuurlijk vaker in de filmgeschiedenis voor dat instituten die bedoeld zijn om te genezen, sinistere bedoelingen hebben. George Vermij stelde voor Schokkend Nieuws een chronologische lijst samen van helse gestichten, kwaadaardige ziekenhuizen en verdachte kuuroorden.

 

 

 

 

1. Shock Corridor (1963)

Cultregisseur Sam Fuller was in de jaren 60 al uit de gratie geraakt bij de grote studio’s. Dat belette hem niet om films te blijven maken. SHOCK CORRIDOR was een lowbudget productie geschoten met minimale middelen. Het rauwe resultaat mag er echter wezen. Een journalist gaat undercover in een gekkenhuis om een onopgeloste moord te onderzoeken. Eenmaal daar verliest hij zijn verstand als hij geconfronteerd wordt met het helse regime en de gestoorde patiënten. Zoals vaker bij Fuller komt de film aan als een stoot in je maag. Dat heeft de film zeker niet minder geliefd gemaakt: Martin Scorsese en Jean-Luc Godard zijn fans.

2. Seconds (1966)

Wat als een organisatie jou aanbiedt om een tweede leven te beginnen en dat ver van alle zorgen en sleur van je huidige bestaan? Een ongelukkige zakenman wordt in John Frankenheimers SECONDS gepusht om die keuze te maken. The ‘Company’ regelt vervolgens een nieuwe identiteit en na wat chirurgische ingrepen is de futloze zakenman opeens veranderd in beefcake Rock Hudson. Ongestoord mag hij zich nu storten op het verwezenlijken van zijn dromen. Maar gaat dat wel zo makkelijk? En wat heeft de Company verder nog in petto? Zonder twijfel is dit Frankenheimers beste film met een van de meeste verontrustende slotscènes uit de Amerikaanse cinema. De invloed van de film is ook groot en zie je nog steeds terug in films zoals Tarsem Singhs SELF/LESS (2015).

Seconds

3. Traitement de Choc (1973)

Een luxe kuuroord met Alain Delon als charmante arts! Wie zou daar nou nee op zeggen. Hélène laat zich in TRAITEMENT DE CHOC lekker verwennen met een verjongingskuur en af en toe een injectie van die vriendelijke dokter. Toch blijven die mysterieuze mannen die in het oord werken wel verdacht en wat zit er eigenlijk in die smoothie met genezende eigenschappen? Alain Jessua’s film is een kritiek op onze ijdelheid en wens om mooi en gezond te blijven. Alles komt natuurlijk met een prijs. Dat ontdekt Hélène ook nadat zij arts Delon betrapt op zijn onorthodoxe methoden.

4. The Brood (1979)

David Cronenberg is altijd gefascineerd geweest door instituten die in de naam van de wetenschap allerlei narigheid uithalen. In zijn debuut STEREO laat hij onderzoekers allerlei psychoseksuele experimenten uitvoeren in een kil universiteitsgebouw. THE BROOD speelt zich af in een instelling waar een verknipte vrouw in behandeling is bij een psychotherapeut die er onconventionele opvattingen op nahoudt. Zijn methodes brengen verdrongen herinneringen naar boven, maar ook andere gevaarlijke en bloedige dingen. Roger Ebert was niet onder de indruk en sloot zijn recensie destijds af met de woorden: “Are there really people who want to see reprehensible trash like this?”. Schokkend Nieuws-lezers zullen die vraag met een volmondig ‘Ja!’ beantwoorden.

The Brood

5. The Ninth Configuration (1980)

William Peter Blatty is vooral bekend wegens het boek The Excorcist waar William Friedkin zijn beruchte film op baseerde. De schrijver wilde ook in de regiestoel zitten en dat leidde tot het bizarre en moeilijk te classificeren THE NINTH CONFIGURATION. In een enorm kasteel verscholen in de bossen worden Amerikaanse veteranen behandeld die mentaal zijn beschadigd na al het krijgsgeweld. Een nieuwe psychiater (Stacy Keach) komt polshoogte nemen en raakt gefascineerd door een astronaut (Scott Wilson) die gelooft dat het bestaan zinloos is. De film wordt vervolgens een vreemde dialoog tussen beide mannen over de betekenis van goed en kwaad voorzien van wat bizarre beelden. De film is verre van geslaagd. De sfeer is wel op momenten onwerkelijk en dreigend wat vooral komt door het indrukwekkende camerawerk van Gerry Fisher (WOLVEN, HIGHLANDER).

Ninth Configuration

6. The Kingdom (1994)

Lars von Triers THE KINGDOM is nog steeds een overtuigend voorbeeld van kwaliteitstelevisie. Een groot ziekenhuis in Kopenhagen is gebouwd op onheilige grond en dat zorgt voor allerlei bovennatuurlijke heibel. Een mysterieus meisje dwaalt rond in de lift, een spookambulance rijdt door de stad en om nog maar te zwijgen over de patiënten en hun ongewone kwalen. De cynische artsen en het ijverige personeel maken er het beste van, maar geleidelijk vervalt het ziekenhuis in een helse chaos als duistere krachten niet meer te stoppen zijn. Stephen King was onder de indruk en schreef voor de Amerikaanse tv de serie KINGDOM HOSPITAL, die het niet haalt bij de Deense nare humor van Von Trier.

The Kingdom

7. Wisconsin Death Trip (1999)

Voor de verandering een documentaire, maar wat voor een! James Marsh’ WISCONSIN DEATH TRIP is een indrukwekkende filmbewerking van het gelijknamige historische boek over Black River Falls. Een provinciaal gat in Wisconsin dat tussen de 19e en 20e eeuw een broedplaats was voor gekte, alcoholisme en geweld. Het archief van het gesticht werd als een van de bronnen gebruikt evenals een groot fotoarchief. Die bronnen bieden een somber inkijkje in de verouderde methoden en schadelijke denkbeelden van toen. Vooral de vrouwen hadden het zwaar te verduren wat ook blijkt uit het tragische verhaal van Mary Sweeney die bekend zou staan als de window smasher. Haar ongenoegen met de beperkingen die haar leven bepaalden, reageerde zij af door ruiten in te gooien waarna zij in een gesticht belande. Zij vormt een van de kleurrijke figuren in deze prachtig geschoten en oprecht schokkende film over een mysterieus verleden.

Wisconsin Death Trip

8. Session 9 (2001)

Brad Anderson heeft iets met psychologische horror. In THE MACHINIST worstelt een verwarde en broodmagere Christian Bale met spoken uit zijn verleden. SESSION 9 begint op het eerste gezicht wat minder dreigend. Een groep van bouwlieden moet een oud inrichting asbestvrij maken. Spanningen ontstaan al snel als blijkt dat de klus zwaarder is dan verwacht en er een vervroegde deadline is afgesproken. Het is het begin van de ellende als ook het gebouw geheimzinnige krachten lijkt te herbergen. Macabere gebeurtenissen die er ooit plaatsvonden banen zich langzaam een weg naar het heden. Anderson leverde met SESSION 9 een beklemmende film af die vooral leunt op de sterke rol van Peter Mullan als een man die een luguber geheim verbergt voor zijn collega’s.

Session 9

9. The Jacket (2005)

Een oorlogsveteraan, gespeeld door Adrian Brody, wordt in THE JACKET naar een speciaal gesticht gestuurd voor getraumatiseerde soldaten. De artsen hebben echter hun eigen methodes om hun patiënten te genezen en voeren daarnaast vreemde experimenten uit, waaronder iets met een vreemde dwangbuis. Voor Brody het begin van een nachtmerrie als hij opeens visioenen krijgt uit het verleden, maar ook de toekomst. John Mayburry’s film zou je in een subgenre kunnen plaatsen van oorlogstrauma-horror, met films zoals Adrian Lyne’s hallucinante JACOB’S LADDER en Federico Zampaglione’s nare SHADOW.

The Jacket

10. American Horror Story: Asylum (2012)

Voor mijn geld toch het beste seizoen van een serie die gaandeweg is blijven steken in over the top effectbejag en een continue herhaling van zetten. Bedenker Ryan Murphy maakt voor het tweede seizoen optimaal gebruik van de gekkenhuis-premise en gooit nog een psychopathische arts, een creepy nazi-dokter, duivelse nonnen en geheimzinnige aliens in de mix. Hoogtepunt is toch wel Jessica Lange als moeder-overste die op een gegeven moment haar verstand verliest en opgaat in het liedje The Name Game. Gruwelijkheid gaat goed samen met zang en dans. Niet vreemd voor een schrijver en regisseur die ook verantwoordelijk is voor GLEE!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!