De blaadjes vallen, anime bloeit

KowabonANIME | Met het naderen van de herfst is het weer lekker toeven voor de tv of laptop met het nieuwe anime-aanbod. Onze anime-specialist Martijn Kloosterman tipt het zesde deel van de Arararagi reeks, The Perfect Insider en Kowabon. Geen rust na de vampierbeet, laboratoriums zijn niet de beste plek voor een picknick en kijk uit voor rotoscope-spoken!

Owarimonogatari
Genre: fantasy, thriller, door studio Shaft (Maria†Holic, Puella Magi Madoka Magica).
Regie: Akiyuki Shinbou (Nisekoi, Tsukuyomi: Moon Phase, Maria†Holic)
Script: Nisio Isin (*monogatari, Medaka Box)

Owarimonogatari is het zesde deel van de verfilming van de Monogatari-boekenreeks van Nisio Isin. ‘Monogatari’, wat letterlijk vertaald ‘verhaal’ betekent, wordt al sinds 2006 uitgegeven. Er zijn tot nu toe achttien delen verschenen, geïllustreerd door de Taiwanese illustrator Vofan. De verfilming van de serie door Studio Shaft begon in 2009 en omvat inmiddels Bakemonogatari, Nisemonogatari, Nekomonogatari (Kuro), Monogatari Series Second Season, Tsukimonogatari en een film (KIZUMONOGATARI). Hoewel er een chronologische volgorde in de verhalen zit, kun je ze ook los prima bekijken.

De Monogatari-serie volgt Koyomi Araragi, een jongen die een aanval van een vampier heeft overleefd. Met hulp van de ietwat vreemde en onbetrouwbaar ogende expert Meme Oshino is hij de opgelopen ziekte kwijtgeraakt, maar hij heeft nog wel wat last van flashbacks en andere na-effecten. Hij zwerft door ogenschijnlijk verlaten straten en helpt degenen die hij tegenkomt – en die zijn lang niet allemaal menselijk! Er zit van alles tussen: spoken, demonen, goden en zelfs vleesgeworden concepten of gedeeltes van de psyche van andere mensen.

Wat de serie vooral charmant maakt, is de visualisatie van de wereld en de personages. Alles is haarscherp, strak en vaag geometrisch. Als je bekend bent met blauwdrukken, handleidingen en templates zoals die vaak gebruikt worden in manga, dan zul je ze herkennen in de achtergrond. De tekenstijl verspringt regelmatig, de animatie maakt gebruikt van lettertypes of tekst en veel zogenaamde ‘stills’ (een stilstaande tekening). De monologen worden vaak voorzien van een serie beelden of scène die de gesproken tekst verdiept of voorziet van een andere draai. Monogatari is geen serie voor als je op zoek bent naar botte actie en one-liners. Maar als je geïnteresseerd bent in een verhaal met meerdere lagen en niet te beroerd om de pauze- of rewind-knop te gebruiken, dan zal de serie je niet teleurstellen.

Hieronder de Engels ondertitelde trailer. Je kunt Owarimonogatari onder meer volgen op Crunchyroll


Subeta ga F ni Naru: The Perfect Insider (すべてがFになる)
Genre: horror, mystery, door A-1 Pictures (Your lie in April, Aldnoah Zero, Gate)
Regie: Mamoru Kanbe (Elfen Lied, Cardcaptor Sakura)
Script: Hiroshi Mori (THE SKY CRAWLERS)

Sōhei Saikawa en Moe Nishinosono gaan gezellig mee tijdens een uitje naar een laboratorium en struikelen daar over een lijk. De zaak zelf onderzoeken is misschien niet zo heel slim, want er blijkt een seriemoordenaar bezig te zijn…

Hieronder de Japanes trailer. Je kunt The Perfect Insider onder meer volgen op Crunchyroll

Kowabon (こわぼん)
Genre: horror, door studio ILCA
Regie: Kazuma Taketani
Script: Hiromu Kumamoto

Moderne spookverhalen: mobiele telefoons, tablets, Facebook – is het wel zo verstandig om die overleden persoon uit je vriendenlijst te verwijderen? Kowabon is een beetje een vreemde eend in de bijt. De afleveringen worden eerst gewoon als live-action opgenomen en vervolgens door middel van rotoscopie omgezet in animatie en verder uitgewerkt, een techniek die je nog maar zelden ziet.

Zie de illustratie bovenaan dit artikel. Hieronder de Japanse trailer. Je kunt Kowabon onder meer volgen op Crunchyroll

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SN 127 cover web

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer