Cinema Egzotik: Surprisingly Good Sequel Night

Texas chainsaw massacre 2 posterOp het programma van de maandelijkse filmavond Cinema Egzotik in het Eye Filminstituut staan vrijdag 13 december twee verbazingwekkende goede horrorsequels uit de jaren '80, die volgens gastheren Martin Koolhoven en Ronald Simons onterecht een beetje in de vergetelheid zijn geraakt.

De avond gaat van start met PSYCHO II (1983). Je moet het maar durven; 23 jaar na dato een vervolg maken op PSYCHO, één van de meest invloedrijke horrorfilms aller tijden. Scenarioschrijver Tom Holland (FRIGHT NIGHT) en regisseur Richard Franklin (ROADGAMES), beide fan van het origineel, hadden 't gore lef, en het resultaat mag er best zijn. Terug zijn niet alleen het Bates Motel en Anthony Perkins als de genezen verklaarde 'psycho' Norman, maar ook Vera Miles, die opnieuw de zus van de onfortuinlijke Marion Crane (Janet Leigh) speelt. Niet terug is de briljante muziek van Herrmann. Hij was inmiddels al overleden en een poging om zijn muziek uit het origineel te gebruiken liep op niets uit. Gelukkig was niemand minder dan Jerry Goldsmith (THE OMEN, TOTAL RECALL) bereid om in zijn voetsporen te treden en deed dat op zijn eigen onnavolgbare wijze.

De tweede film is THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE 2 (1986). Na ruim 11 jaar procederen lukte het Tobe Hooper om de rechten voor THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE weer terug te krijgen en kon hij eindelijk aan zijn vervolg beginnen. TEXAS 2 was onderdeel van een deal voor drie films die Hooper had gesloten met Cannon Films. De andere twee waren LIFEFORCE (1985) en INVADERS FROM MARS (1986). Voor het vervolg had Hooper aanzienlijk meer geld te besteden dan voor het origineel, wat met name terug te zien is in de hoeveelheid bloed en gore, tot in de puntjes verzorgd door Tom Savini. Ook anders is de hoeveelheid humor. Hooper beweert dat het origineel ook humor bevat maar dat het publiek dit niet oppikte vanwege zijn realistische aanpak en de schokkende inhoud. In zijn vervolg gooit Hooper alle registers open en kan er deze keer geen misverstand over bestaan; THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE 2 is een regelrechte zwarte komedie. Getuige alleen al de poster: een parodie op de poster van THE BREAKFAST CLUB.

Cinema Egzotik
13 december
Aanvang 20:00
EYE Film Instituut Nederland
Website

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SN 127 cover web

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer