Philips animaties in Melkweg Cinema

openingspaginaAnimatieliefhebbers opgelet; op 14 en 15 februari is er in Melkweg Cinema een bijzonder programma rond de animatiefilms van 'gloeilampenfabrikant' Philips.

Het programma vindt plaats in het kader van het cultureel festival Het Wonder van Eindhoven, Vanaf de jaren dertig gaf Philips diverse bekende animatoren zoals George Pal, Marten Toonder, Joris Ivens en Joop Geesink opdracht korte animatiefilms te maken. Hoewel bedoeld als reclamefilms voor de producten van Philips, kregen veel animatoren de vrijheid om hun eigen ideeën te realiseren, met als resultaat een aantal unieke en vaak verrassend goede animatiefilms.

Een groot deel van deze films is gemaakt in de studio die George Pal in 1934 in Eindhoven oprichtte. Pal was gespecialiseerd in het vervaardigen van poppenfilms. Andere animatiefilms werden gemaakt in de Toonder-Geesink studio; in 1942 opgericht door Marten Toonder en Joop Geesink in Amsterdam. Hun studio was gespecialiseerd in stop-motion technieken.

Op donderdag 14 februari, wordt de documentaire DE DUIVENDRECHTSE DISNEY; A BUSINESSMAN'S IDEA OF AN ARTIST (Berenike Rozgonyi en Inti Mego) vertoond. Deze documentaire vertelt, aan de hand van verhalen van oud-medewerkers, het succesverhaal van de studio en poppenfilms van Joop Geesink. Na de film worden enkele Philips-animatiefilms vertoond, uiteraard vooral uit de studio van Toonder en Geesink. In Melkweg Cinema is op vrijdag 15 februari een compilatie van de meest bijzondere Philips-animaties te zien. Beide avonden worden ingeleid door Leenke Ripmeester, medewerker van Eye en degene die de Toonder-Geesink collectie heeft ontsloten.

Kijk voor de tijden en prijzen op de website van de Melkweg.

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SN 127 cover web

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer