mt_ignore: Slagschaduw 11
mt_ignore: Slagschaduw 11
Nieuws
23 juni 2012

Slagschaduw: Achtervolging

Slagschaduw 11We hebben een nieuwe nummer 1 in het algemeen klassement van ons filmcryptogram Slagschaduw! De meeste deelnemers dachten er halverwege al helemaal uit te zijn, maar alleen Twan van G. had beide films goed. Gefeliciteerd Twan, je staat nu bovenaan.

Vanaf morgen voor iedereen een nieuwe kans met aflevering 12.  De cryptische filmcolumn Slagschaduw, waarin Basje Boer opzettelijk twee genrefilms door elkaar heen beschrijft,  levert altijd een fascinerende cocktail op van filmbeelden, tekstflarden en fantastische associaties. Het is even puzzelen, maar wanneer je het antwoord hieronder ziet, denk je: natúúrlijk!

Na elf afleveringen Slagschaduw staat Twan dus op nummer één in ons algemeen klassement. Jerry Veneman staat op nummer twee.

Achtervolging

Een taxibootje vaart door een oude Europese stad. Het water glinstert in het felle zonlicht. Een van de passagiers kijkt op, iets trekt zijn aandacht. Op het steven van een snel passerende boot staan drie vrouwen in het zwart. Hij kent ze, de vrouwen. Hij roept de naam van een van hen, zijn vrouw. Ze hoort hem niet, ze staat als verstijfd. Dan is de boot alweer voorbij.

De taxiboot meert aan. De man baant zich een weg door de menigte en rent de pier af. Hij blijft rennen, door de stille, nauwe straatjes van de stad. Maar de boot ziet hij niet meer. De avond valt. De straten zijn verlaten en gehuld in het licht van straatlantaarns. Een kat miauwt. De man kijkt op en ziet een verduisterde deuropening. In het diepzwart van de schaduw is niets te zien, maar daaronder zijn twee voeten te ontwaren. De kat zit op het trapje en likt zich.

De man begint naar zijn achtervolger te roepen. Laat jezelf zien! daagt hij uit. Maar de achtervolger houdt zich verborgen, de kat spinnend aan zijn voeten. Kom tevoorschijn! roept de man nog eens.

Een vrouwenstem weerklinkt. Een buurtbewoonster gaat naar haar raam toe om de man uit te foeteren die haar rust verstoort. Het licht dat aangaat achter haar raam valt precies op het gezicht van de achtervolger. In het onthulde gezicht herkent de man degene die hij zelf aan het achtervolgen was: zijn vrouw.

Man en vrouw staren elkaar aan terwijl de buurvrouw blijft roepen. Dan sluit ze het raam en hult de straat in het donker van de nacht. Het gezicht van zijn vrouw verdwijnt weer in de schaduw. De man komt in beweging, hij stormt naar de overkant van de straat. Maar hij is te laat. De deuropening is leeg, zijn vrouw is verdwenen. Ziet hij haar ooit nog terug?
 
Bekijk alle vorige afleveringen van Slagschaduw.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!