R.I.P. Robert Fuest

robertfuestDe op 21 maart overleden Britse regisseur Robert Fuest (30 september 1927 – 21 maart 2012) komt de eer toe een jeugdige Mr. Horror voor het eerst waarlijk de stuipen op het lijf te hebben gejaagd. Jan Doense schreef een in memoriam.

Twaalf was ik toen ik THE ABOMINABLE DR. PHIBES voor het eerst zag in de bovenzaal van wat toen nog de Amsterdamse buurtbioscoop Desmet was. Pas jaren later kwam ik erachter dat het hier in feite een inktzwarte horrorkomedie betrof. Die eerste keer zat ik wel tien keer tegen het plafond van de schrik terwijl een diabolische Vincent Price evenzoveel Egyptische plagen nieuw leven inblies in het kader van een bloederige wraakoefening op de artsen die zijn vrouw (fotomodel en cultactrice Caroline Munro, uncredited) hadden laten sterven op de operatietafel.

In een regiecarrière die, na eerdere werkzaamheden als onder meer schilder, grafisch ontwerper en production designer, duurde van 1961 tot 1987 en begon met diverse afleveringen van de fameuze BBC-serie The Avengers, regisseerde Robert Fuest slechts acht speelfilms. Daaronder, direct achter elkaar, een vijftal genrefilms waarvan THE ABOMINABLE DR. PHIBES (1971) en het onvermijdelijke vervolg DR. PHIBES RISES AGAIN (1972) ongetwijfeld de bekendste zijn. Maar ook de scifi-film THE LAST DAYS OF MAN ON EARTH (1973) en de occulte horrorfilm THE DEVIL'S RAIN (1975), met John Travolta in zijn eerste filmrol, hebben hun fans.

Zijn laatste film, het soft-erotische APHRODITE met een jonge Valérie Kaprisky, regisseerde Fuest in 1983. Daarna werkte hij nog een paar jaar als regisseur van televisieseries, om zich vanaf 1987 volledig toe te leggen op zijn schilderwerk en een docentschap aan de London International Film School. Als filmmaker was Robert Fuest eerder een gedegen vakman dan een vernieuwer, maar met die ene onbetwiste klassieker THE ABOMINABLE DR. PHIBES heeft hij zijn plekje in de eregalerij der Masters of Horror wat mij betreft verdiend.

Jan Doense

NEEM OOK EEN ABONNEMENT!

SN 127 cover web

Elke twee maanden Schokkend Nieuws filmmagazine op de mat voor slechts 25 euro per jaar!

Koop je hem liever los? Bekijk dan hier de verkooppunten!

Save

Wat is er te doen?

ma di wo do vr za zo

Podcast

Logo Podcast 1

Save

T-SHIRTS

SN Shirt

NIEUWSBRIEF

Newsletter lowresVoortaan ook tweewekelijks de gratis digitale Schokkend Nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan.

Trailer